Göran och ABI ska hjälpa företag i Piteå att utvecklas

Entreprenören och affärsmannen Göran Carlson.

Arctic Business Incubator, ABI, öppnar kontor i Piteå. Verksamhetsansvarig blir entreprenören och affärsmannen Göran Carlson.

– Jag brinner för att göra affärer. Det ska bli spännande att använda den kunskapen få fart på startup-bolagen i Piteå, men också att hjälpa bolagen på ABI att utvecklas och hitta nya marknader, säger han själv om sin blivande roll som affärsrådgivare.

Kontoret i Piteå blir ABI:s tredje. Sedan tidigare bedrivs verksamhet i Skellefteå och Luleå. Under 2016 hjälpte ABI 65 bolag både med att utvecklas och dra in totalt 40 miljoner kronor i finansiering. Arctic Business Incubator, som rankas som en av Sveriges tio bästa inkubatorer.

Göran Carlson har erfarenhet från både egna bolag och som rådgivare för andra organisationer. Han driver sedan tidigare riskkapitalbolaget Carlson Invest AB, som gjort investeringar i Sverige, Hongkong och Tjeckien. Carlson är också styrelseordförande i Telemäklarna.

Fysiskt hyr ABI sitt kontor i i Piteå Science Park.

Etableringen har fått finansiellt stöd från Sparbanken Nord och Piteå kommun, som ser behoven av att ytterligare utveckla näringslivet i Piteå.

– Det finns mycket entreprenörsanda i Piteå och vi ser fram emot att fler nu kan dra nytta den kunskap och kompetens som finns på ABI, säger Kjell-Åke Nilsson, som är ansvarig för Sparbanken Nords satsning Framtidsbanken.

ABI har funnits i över 10 år. Ett av de strategiska målen är att verka från Luleå tekniska universitetets campus-orter. I och med detta bedriver ABI nu projekt eller verksamheter på alla dessa orter – från Kiruna i norr till Skellefteå i söder.

– Vi är tacksamma för stödet från Framtidsbanken och Piteå kommun. Nu kommer vi kunna hjälpa fler bolag i regionen och med en så rutinerad person som Göran blir vi snabba ur startblocken, säger Jens Lundström, vd på Arctic Business Incubator.

Källa: ABI