Hobby blev deras levebröd på en ”växande” marknad

Annica Nyberg framför ett Körsbärsträd och en Purpurapel.

Det började som en hobby, för både Annica Nyberg och Marita Öhlund. Då såddes bokstavligen frön som kom att växa till något mycket större. Två företag skapades inom trädgårdsbranschen; Maritas Växtmarknad i Hortlax och Annicas Handelsträdgård i Piteå. Den senare en av de största i regionen.

Annica och Marita började båda för 20 år sedan.
– Jag sådde själv för mycket en vår och satte ut en skylt vid vägen att plantor var till salu, berättar Annica, som genom sin mamma och mormor sedan barnsben varit intresserad av odling.

Allt fler hyr trädgårdsmästare

Inspirerad av försäljningen byggde sedan Annica växthus och började odling av jordgubbar plus kryddväxter i Stridholm mellan Piteå och Älvsbyn. För tio år sedan köpte hon kommunens växthus vid Vattenverket på Degeränget.

I dag är Annicas Handelsträdgård en av de största i övre Norrland. Där säljs det mesta; sommarblommor, perenner, vattenväxter, dammprodukter, trädgårdsdekorationer, träd och buskar. Annicas Handelsträdgård erbjuder även trädgårdshjälp.
– Det blir allt fler som vill ha sin trädgård fixad när de kommer till sitt sommarställe, berättar Annica.

Trädgårdsanläggare

Marita i sin tur blev, av en granne, tillfrågad om hon kunde sätta några plantor för dennas räkning. Sedan hörde allt fler av sig till henne.
– Det var så allt började, berättar hon.
Maritas Växtmarknad drivs i lite mindre skala än Annicas Handelsträdgård.
– Jag har det som ett säsongsarbete vid sidan av mitt säljjobb för Oriflame. Fördelningen är ungefär 50/50.
Marita har nyligen utbildat sig till kvalificerad trädgårdsanläggare. Ett sätt att förlänga säsongen.
– Jag kommer att arbeta åt kommunens parkförvaltning.

Vårkänslor

Försäljningen av sommarplantor brukar pågå till början av juli.
– Det finns många fritidshus i Piteå. De som inte bor i kommunen året runt köper sina plantor och växter när de kommer hit, förklarar Annica, som har många långväga kunder.
Längtan efter våren kan också ta sig olika uttryck.
– Jag brukar få besök av personer i växthuset redan när snön ligger kvar. Personer som vill få en må bra-känsla genom att ta en kaffe i ljuset och värmen, berättar Annica.

Matnyttiga växter populära

Att odla sina egna kryddväxter, grönsaker och frukter blir också allt populärare. TV-serier om trädgårdsodling drar upp intresset.
– Jag odlar själv tomater och gurka. Sallader och kryddväxter köper jag in från Hällnäs. Just sommarblandning av grönsaker har blivit populärt i år. Den som köper ett sådant paket har fräscha sallader hela sommaren och hösten, säger Marita.