100 tågsfirande hos Kaunis Iron

 Detta inlägg finns i sin helhet på Pajala Gratistidning Näringsliv hemsida http://pajala.gratistidning.com/

Glatt gäng i Svappavaara vid tårtfatet och redo att hugga in. Foto: Kaunis Iron Instgram.

Kaunis Iron kör järnmalmen med lastbilar från Tapuligruvan till omlastningscentralen i Pitkäjärvi utanför Svappavaara innan vidare transport med tåg till hamnen i Narvik. Transporterna började på nytt i augusti och nu har man alltså nått en milstolpe då tåg nummer 100 kördes. Det firades med ett äkta tårtkalas i Svappavaara där lokföraren Agne Vaara fanns med.

Gruvan i Kaunisvaara startade upp efter att ha stått tom i fyra år. Men omgruppering med nya ägare och bolag har gjorts och första salvan sprängdes i juli. Första lastbilen fylldes och första tåget rullade i augusti. Det första fartyget har lämnat Narvik och fler är på gång då det är stor efterfrågan på Kaunis Irons järnmalm, det rullar på menar en nöjd Per-Erik Lindvall, vd Kaunis Iron.

– Under tredje kvartalet skulle vi ha tredjedels fart. Fjärde kvartalet skulle vi köra på två tredjedelars takt. Då har det visat sig att det här jobbet som våra medarbetare har gjort har varit alldeles excellent. En stor eloge till alla dem. Så vi har kunnat takta på 80 procents fart i stort sett hela tiden. Vi ligger före planen, berättar Per-Erik Lindvall till Norrbottens Media.

Källa: Kaunis Iron, Norrbottens Media