Björn tränar för att bli världens bäste VVS-montör

Björn Landin tränar för att bli världens bäste VVS-montör.

Björn Landin, VVS-montör från Piteå, vann Yrkes-SM förra året. Nu laddar han upp för VM som avgörs i Abu Dhabi 14 -19 oktober.

– Jag vill träna i en situation som påminner om tävlingssituationen, då får jag öva att fokusera på det jag ska göra, säger Björn Landin.

Tillsammans med sin tidigare lärare, Morgan Persson, vid Strömbackaskolan har de planerat in ett övningstillfälle där Landin kommer att utföra en större träningsuppgift inför elever och personal. Alla VM-deltagare utför tävlingsuppgiften på lika villkor, därför är det många nya moment och verktyg som ska läras in.

– Det är ett hantverk, lite som de arbetade förr i tiden. Det är roligt att tillverka själv, säger Björn Landin, och tillägger att målet är att vinna.

Yrkes-SM arrangeras vartannat år för att öka intresset för olika yrken och höja statusen på svensk yrkesutbildning. Målet är också att få en positiv utveckling av branscherna, att kvaliteten höjs och tekniker vässas.

I Yrkes-VM (WorldSkills) tävlar Sveriges yrkesskickligaste ungdomar under 23 år mot världseliten i en rad olika yrken. Yrkes-VM har arrangerats sedan 1950 och är en av världens största tävlingar alla kategorier som samlar runt 1 200 ungdomar i cirka 50 yrkesgrenar.

Källa: Piteå kommun och lokala medier