Edvard Nybergs tekniska snille bäddade för 70 år av förbättringar

Edvard Nyberg, född 1897, grundare av Nybergs Mekaniska Verkstad.

Nybergs Mekaniska Verkstads grundare, Edvard Nyberg, levde ett händelserikt liv och utvecklades till ett tekniskt snille som lyckades skapa något stort utav inget.
    – Vi som arbetar på NMV i dag är tacksamma över att Edvard Nyberg hade förmågan att se det som inte andra såg och sedan förbättra det, säger Mikael Pudas, koncernchef, NMV.

Kirunaprofilen Edvard Nyberg föddes i Ohtanajärvi 1897. Han tillbringade barndomen hos sin farfar i Tornedalen innan han vid nioårsåldern återförenades med sin far, styvmor och syskon, som bosatt sig i Kiruna. Några år senare gick färden till Brasilien – ett stort äventyr för ett barn. För de flesta av ”Brasilienfararna” från Kiruna blev livet i Sydamerika inte det paradis man drömt om. Edvard Nyberg mindes dock tiden i Brasilien som relativt lycklig. Han fiskade och simmade och inledde tidigt sin bana som uppfinnare. ”Det är medfött det där att jag aldrig nöjt mig, utan alltid önskat förbättra grejer”, har Edvard Nyberg berättat. Bland hans tidiga uppfinningar under tiden i Sydamerika finns en vagnsbroms och en kokosnötsknäckare.

1912 återvände familjen till Kiruna och Edvard arbetade under tonåren på sågverk i Laxforsen och som smörjargrabb hos LKAB. För de pengar han fick behålla av lönen köpte han tidskriften ”Vetenskapen och Livet”.
   Under andra världskriget ledde hans tekniska färdigheter till att han anlitades av den kommunistiska Wollweberligan för att konstruera bomber och laddningar för olika attentat riktade mot tyskarna. Tillsammans med några medhjälpare stal Nyberg sprängämnen från LKAB och konstruerade bland annat en magnetisk bomb som inte gick att desarmera. Flera tyska malmfartyg i Narvik och ute på havet lär ha sprängts med dessa bomber. För Nyberg var det viktigt att bekämpa nazismen.
   Edvard Nyberg greps 1941 för sin inblandning i Wollweberligan och dömdes till tre och ett halvt års fängelse för anstiftan till sabotage. Under tiden på Långholmen passade han på att läsa böcker och förkovra sig i historia, med insikten om att ”det inte går att ha det rätta perspektivet på sin nutid om man inte känner till förgångna”.

Nyberg benådades när han hade ungefär ett år kvar av strafftiden och återvände till Kiruna. Vid domen hade han fått sparken från LKAB och efter tiden i fängelse var det svårt att få jobb. Det enda raka var att starta eget.

1947 grundades Nybergs Mekaniska Verkstad i ett garage på Hermelinsgatan och företaget blev snart en av LKAB:s mest anlitade leverantörer. Åtskilliga maskiner och apparater konstruerades till gruvindustrin och flera produkter gick på export, bland annat en laboratoriekross som än i dag säljs världen över, med den finska industrikoncernen Metso som säljpartner.
   Även under sina äldre dagar förblev Nyberg nyfiken på världen. Under en period då han fortfarande var direktör tillbringade han vintrarna i Dominikanska Republiken, där han skaffade sig ett hus. Då han inte hade några egna barn överlät han företaget till sin frus barnbarn, bröderna Ove och Nils-Erik Selin.
   Edvard Nyberg avled i Kiruna 1985 men hans livsverk lever vidare.
I dag, 70 år sedan starten, är NMV Group en industrikoncern med verkstäder på flera orter
i Norrbotten.
   – Vi som arbetar på NMV idag är tacksamma över Edvard Nybergs snille och hans engagemang för tekniska lösningar. Hans strävan efter att åstadkomma ständiga förbättringar lever kvar hos Nybergs Mekaniska och är en stark drivkraft i vårt arbete än i dag, berättar företagets vd och koncernchef, Mikael Pudas.