Pajalagruva kan öppnas igen

Den konkursade Northland-gruvan i Kaunisvaaa i Pajala.

Den konkursade Kaunisvaaragruvan i Pajala kan komma att öppnas igen. Det uppger nu aktiebolaget Abecede som äger anrikningsverket i gruvan.

Kaunisvaara gruva lades ned hösten 2014 i samband med att gruvbolaget Northland Resources gick i konkurs. Då förlorade cirka 300 personer sina jobb.

Nu finns det hoppfulla tecken som antyder att en ny räddningsaktion kanske kan lyckas.

– Som det ser ut nu så tror vi att vi kan räkna hem det. Det är många olika faktorer som finns med i bilden och många som måste vara med och bidra. Men vi känner att engagemanget är starkt och det kan finnas en möjlighet att vara igång inom ett år, säger Mats Leifland, ansvarig projektledare och talesperson för ägarna Abecede till NSD.

Under det senaste året har priset för järnmalm fördubblats och nu börjar det närma sig 90 amerikanska dollar per ton. Vid tidpunkten för Northland Resources konkurs låg malmpriset på 60 dollar.

Även den kända näringslivsprofilen Anders Sundström är engagerad i att rädda en norrbottnisk gruva.

– Det finns väldigt goda förutsättningar att få i gång driften igen, men det bygger på att alla vill vara med. Tyvärr är Pajala en liten, svag kommun utan resurser. Allt bygger på att ideella krafter ansluter till projektet, säger Sundström till Norrbottens Affärer.