Vansinnig fart när världsmästaren kommer till Nolia Springtime

Finske Sami Seliö tillhör världseliten och besöker Nolia Springtime med sin tvåsitsiga F1-båt.

Med acceleration som får supersportbilar att blekna och G-krafter som motsvarar stridsflygplan är motorbåtracingens Formel 1 något av det häftigaste som finns i motorsportväg.

Finske Sami Seliö tillhör världseliten och besöker Nolia Springtime med sin tvåsitsiga F1-båt, och han hyllar förutsättningarna som finns på Toranda World.

– Det är ett helt fantastiskt ställe att rejsa båtar, säger han.

Sami Seliö är mitt uppe i förberedelserna för säsongsstarten i motorbåtsracingens toppliga – Formel 1 – när vi når honom för en pratstund. Det gäller att ingenting lämnas åt slumpen om Sami ska lyckas med sitt mål: att bli världsmästare för tredje gången i ordningen.

– För varje år som går hårdnar toppstriden. När jag började var det egentligen bara en liten grupp som verkligen kunde slåss om titeln, nu är det fler än tio som har det som krävs för att kunna vara med i kampen, säger han.

Det gäller också att vara på topp i varje race. Säsongen består av sju tävlingar, så att missa poäng i en enda kan innebära att mästartiteln går förlorad.

– Samtidigt är det utmaningen som gör att det är intressant och som håller uppe motivationen. Det är också unikt på så sätt att två varv aldrig är varandra lika. Om man jämför med Formel 1 för bilar är deras förutsättningar på banan mycket mer konstanta. Vi måste ta hänsyn till vinden, strömmarna, vågor som båten skapar och massor av annat, berättar Sami.

Motorbåtracingens Formel 1 något av det häftigaste som finns i motorsportväg.


Sami ser fram emot besöket

Att han nu kommer till Nolia Springtime har sin bakgrund i en inbjudan och ett besök på Toranda World under 2016.

– Jag visste ju var Torneå låg, men aldrig att det fanns en sådan här anläggning där, och att det faktiskt finns så mycket folk i närheten. Dessutom är anläggningen helt makalös. Allt är förberett för att kunna köra race där. I vanliga fall krävs det mycket anpassningar, men på Toranda World är det förberett. Dessutom är det spännande med strömmen från älven och närheten till Sverige, säger Sami Seliö.

Anläggningen och området är till och med så bra att Sami tror att Torneå kan bli värd för F1-tävlingar i framtiden.

–  Tänk vilka möjligheter att visa upp norra Finland och norra Sverige. Tävlingarna har 600 miljoner tv-tittare från hela världen, säger han.

 

Vinn åktur med Sami

Besökare på Nolia Springtime kan vara med och tävla och vinna en åktur med Sami under Nolia Springtime. Utlottning sker på plats. www.noliaspringtime.com

Videoklipp Sami Seliö

Text: Hans L Olofsson