Det våras för trädgård, hemodling och livets goda

- Choklad är kärlek, påstår Linnea Henriksson, från Lillpite och ägare av företaget Chokladfrossa. FOTO: chokladfrossa.se
Intresset för trädgård och hemodling växer så det knakar.
– Men tänk på att växthuset eller trädgården inte bara är en odlingsplats utan också ett uterum och en oas att vistas och må bra i, säger Anders Johansson, ägare av Wexthuset Honey Pot Garden, som är en av många inspirerande föreläsare på Luleåmässans trädgårdsscen.
Exempel på växthus och orangeri.
Basen för hans verksamhet är Enhörna utanför Södertälje.
– Men vi samarbetar med Piteå Handelsträdgård. De är utställare på Luleåmässan och jag har blivit ditbjuden för att föreläsa. Det ska bli spännande.
Vad kommer du att prata om?
– Eftersom vi säljer växthus så blir det ju ett givet ämne. Jag kommer att ge råd och förklara varför mässbesökarna ska köpa av oss. Vi har ett stort antal olika alternativ som passar de flestas behov oavsett hur man bor.
Intresset för trädgård och odling växer. Att odla sin egna prydnadsväxter, kryddväxter och grönsaker uppskattas av allt fler.
– Det är självklart någonting vi märker av, säger Anders Johansson.
”Lugn och harmoni”
Växter och gröna ytor är också bra och viktiga för välmåendet.
– Det blir allt viktigare i vår stressade tillvaro att även utemiljön ger oss lugn och harmoni. Bra trädgårdsdesign behöver inte innebära så stora förändringar som man kan tro. Med enkla och kostnadseffektiva ingrepp kan man ofta uppnå lika goda resultat och skapa en trivsam och välkomnande utemiljö som när man planerar något helt nytt, hälsar Birgitta Groth, auktoriserad trädgårdsdesigner, och ägare Blad i Norr AB i Luleå.
Birgitta är en annan av föreläsarna under mässan. Enligt henne främjar gröna ytor även social gemenskap, minskar skadegörelse och blir en allt viktigare del av företagens profilering.
– Gröna ytor utanför exempelvis flerfamiljshus hör också till bostaden, och ger ett första intryck av boendemiljön. Är gården inbjudande kan det också innebära att hyresgästerna tar sig ut och lär känna varandra. Detta ger i sin tur större trivsel i området och leder kanske till färre utflyttningar. Förhoppningsvis ger det också mindre skadegörelse då fler vistas ute och värnar om den fina miljön.
– För företag är entrén ansiktet utåt. Och även om det bara finns en liten plats utomhus för personalen att vistas i under rasterna så är den miljön ändå minst lika viktig för trivseln och välmåendet.
”Choklad är kärlek”
Njutning kan även vara att unna sig livet goda i form av choklad.
– Choklad är kärlek, påstår Linnea Henriksson, från Lillpite och ägare av företaget Chokladfrossa.
Hon driver gårdsbutik, erbjuder chokladprovningar och säljer ekologiska hudvårdsprodukter.
– Jag tror på att de val du och jag gör i vår vardag kan göra stor skillnad för andra människor. För några år sedan bestämde jag mig för att följa mitt hjärta och göra det jag ville men inte riktigt vågade. Jag utbildade mig inom chokladens fantastiska värld och startade därefter företaget Chokladfrossa. För mig handlar det inte om att skapa någon stor industri utan att kunna erbjuda choklad och andra fina produkter som är snälla mot oss själva men även hela produktionskedjan. Gott som gör gott för världen, helt enkelt, hälsar hon via sin hemsida.
En fjärde föreläsare är Anna Rosén, Rosenserien, som erbjuder erbjuder ekologisk, naturlig och Svanenmärkt hudvård för både män och kvinnor. Rosenseriens hudvårdsprodukter
innehåller äkta rosenolja och har en bas av aloe vera gelé, kinesiskt grönt te och kallpressade vegetabiliska oljor.
– Jag brukar säga; ”Det man lägger på huden ska man kunna äta”. Naturlig hudvård ska kännas bra, förklarar Anna Rosén.
Rosenserien grundades i Luleå för drygt 30 år sedan av Agneta Törnkvist och Laine Nilsson.
– Det var tidigt ute med sitt ekologiska tänk. Alla produkter är fria från parabener, alkohol, mineraloljor, nanopartiklar, silikoner och genmodifierade råvaror, berättar Anna.