Tlight antagen till Sveriges rymdinkubator

Torbjörn Lindwall, Tlight.

Två nya startupbolag har antagits till rymdinkubatorn ESA BIC Sweden som drivs av företagsinkubatorn Arctic Business Incubator (ABI). Bolagen är Tlight från Luleå och New Century Information (NCI) med säte i Gävle. Tlight kommer bland annat undersöka möjligheten att använda sin teknologi för att analysera andra himlakroppar. 

ESA BIC Sweden har nu antagit en nionde och tionde startup till den nationella rymdinkubatorn. Tlight och NCI använder teknologi från rymdindustrin i sina innovationer.

Tlight har tagit fram en teknik och utrustning för att identifiera mineraler och ädelstenar. Detta kan få stor betydelse för att effektivisera prospektering och ger en direkt återkoppling om vad det är för mineraler som man hittat.

– Det känns otroligt spännande att få vara en del av det nya rymdklustret i Sverige, säger Torbjörn Lindwall grundare av Tlight.

New Century Information har utvecklat en plattform som kan följa ett rörligt objekts exakta position och dess egenskaper såsom riktning, hastighet, rotation, acceleration med mera i realtid. Plattformen kan användas för en rad olika tillämpningar inom exempelvis skidåkning, alpint, hästsport, rally, segling eller annan sport. NCI knyts till företagsinkubatorn Uppsala innovation centre i Uppsala.

– Vi kommer nu kunna ta snabbare kliv framåt, så vi ser fram emot all hjälp vi kan få, säger Anders Yttergård på New Century Information.

De startups som antas till rymdinkubatorn får kontanta utvecklingsresurser på närmare en halv miljon kronor vardera och möjlighet att använda patent som utvecklats via europeiska rymdorganisationen ESA. Startup-bolagen kommer att under max två års tid få rådgivning, finansiering och tillgång till de industripartner som ingår i ESA BIC Sweden.

Fakta om företagen:

New Century Information
New Century Information AB (NCI) har utvecklat en innovativ och mycket noggrann plattform inom området ”High Precision Outdoor Tracking”. Plattformen är mobil och kan användas för en mängd olika specialiserade eller skräddarsydda applikationer inom alla utomhusmiljöer, inom sport eller industri där det krävs detaljerade och avancerade positioneringsdata i realtid. Fokus ligger på realtidspositionering av rörliga objekt i direktsänd tv-produktion, grafisk integration och analys av insamlade data. www.nci-ab.com

Tlight
Tlight har utvecklat en ny teknik och utrustning för att identifiera mineraler, som i första hand riktas till gruv- och prospekteringsbranschen. Utrustningen som använder rymdteknologi kommer att skapa värde och möjliggöra exakt positionering. Tekniken kan även användas för att lokalisera och mäta in geostrukturellt farliga områden i gruvor och stenbrott och därigenom förbättra säkerheten för både personal och maskinell utrustning.

Källa: ABI – Arctic Business Incubator