Bäddat för ny folkfest i Piteå

Jenni Lindberg, kreatör och idéspruta, Fredrik Nilsson, festivalgeneral, och Sara Holm, press- och mediaansvarig, har kul tillsammans när de planerar för årets PDOL.

I fem dagar, 26-30 juli, ska Piteå dansa och le. Nytt för i år är att stora scenen placeras på Rådhustorget.
– Vi ser fram mot en ny folkfest. Det känns som att vi hittat rätt form för festivalen. En stabil nivå att bygga vidare på, säger Fredrik Nilsson, festivalgeneral.

Piteå Dansar och Ler (PDOL) är en stads- och gatufestival med rötter från 1960-talet. Efter några år i träda skakades 1990 åter liv i folkfesten. Sen starten har stadens gator och torg fyllts med världsartister, mat från världens alla hörn, aktiviteter för alla åldrar, tivoli och marknad.

100 000 besökare

Inför PDOL 2014 genomfördes en del förändringar. Hela området blev entréfritt men grundidéen är densamma, hela Piteå skall dansa och le, tillsammans.
– Förra sommaren beräknade vi att mellan 90 000 och 100 000 personer besökte området. En positiv effekt med det entréfria området är att fyllan minskat, berättar Fredrik och avslöjar att i stort sett alla hotellbäddar i stan redan är bokade.

Nytt för i år är att stora scenen, Framtidsscenen, byggs upp på Rådhustorget.
– Placeringen känns rätt. Rådhustorget blir i år lite av hjärtat i festivalen, tycker Fredrik.

Rådhustorget ger plats åt 1 800 sittande personer plus ytterligare 700 stående.

Konsert med kultband

På scenen väntar bland allsång under ledning av Åsa Ivarsdotter och presentationer av Årets Pitebor. Det blir även en show av komikern, skådespelaren, sångaren och dansaren, Sean Banan, från Göteborg.
– Eftersom det är en familjeföreställning som lockar många unga och barn så har vi lagt den redan klockan 14:00 på fredagen.

Fredagskvällen avslutas för övrigt med en riktig kult-konsert med det lokala kult-bandet Tarmgas klockan 22:00 samma kväll.

Men många andra saker kommer att hända på Rådhustorget under veckan som grilltävling, paltkalas, Piteå budar och ger, Roxy Storband och en rad andra kulturella händelser.

Linda Pira och Oskar Linnros

Som vanligt blir det också lokal marknad och restaurangland med smaker från världens alla hörn.
– Vi har 16 matförsäljare. Samma antal som förr.

Underhållning och fest blir det även i Nostalgitältet mitt emot stadshotellet och Kitteltältet vid Stadsberget.
– Klart är att Oskar Linnros och Linda Pira kommer till Kitteltältet onsdag respektive fredag. men det kan bli fler artister, avslöjar Fredrik och fortsätter:
– Ansvariga för Nostalgitältet garanterar en bra fest med både livemusik och karaoke.

Chilla i Kaleido-parken

Kalles Krog kommer också att köra med egna artister och har fått ett utökat område. O´Learys laddar också – men med fotboll eftersom EM för damer spelas under PDOL-helgen.

Självklart blir det även tivoli. Likaså återkommer succén ”Chilla med PDOL”. Tillsammans med organisationen Connextions har PDOL skapat ett alkohol- och drogfritt område i en mysig miljö i Kaleido-parken.

På området hittar du:

  • Musikunderhållning
  • PT Play (E-sport)
  • PT Ung (Aktiviteter med Piteå-Tidningen)
  • Grafittimålning (testa på grafitti)
  • Alkoholfri bar
  • Tävlingen “Blåsa Grönt”
  • Connections

På plats finns förebilder som föreläser för att stärka ungdomarnas tro på sig själva. Tävlingen “Blåsa Grönt” ger dessutom alla alkohol-och drogfria ungdomar en möjlighet att vinna fina priser!

Sedan 2014 har PDOL ett årligt välgörenhetsmål, vars syfte är att stötta en organisation, förening eller eldsjäl, med lokal förankring, i dess dagliga arbete med att göra världen till en lite bättre plats. Besökare och företagare uppmuntras att bidra och hjälpa årets välgörenhetsmål som är den ideella föreningen Beats Dansstudio.