UF-mässa med unga företagare i Norrbotten

Företagsevent Norr UF, Luleå gymnasieskola, vann titeln Årets UF-företag 2016. Foto: Ung Företagsamhet Norrbotten.

Entreprenörskap på riktigt – så heter årets UF-mässa i Norrbotten där 124 företag deltar. På onsdag och torsdag är mässan öppen för allmänheten att besöka. Piteå är värdkommun för arrangemanget.

Ung Företagsamhet är en verksamhet som riktar sig till gymnasieelever som vill prova att starta företag. Varje år hålls regionala mässor där eleverna presenterar sina företag och kan vinna olika priser.

-Det är jätteroligt att Piteå är värd för den regionala UF-mässan i Norrbotten i år. För oss är det viktigt att uppmuntra entreprenörskap hos länets ungdomar. Särskilt roligt i år är att vi håller en företagsfrukost på mässområdet på torsdag morgon. Möten mellan det etablerade näringslivet och de unga entreprenörerna är betydelsefullt för det framtida företagandet i kommunen och länet, säger David Sundström, näringslivschef, Piteå kommun.

14 utmärkelser delas ut
Mässan Entreprenörskap på riktigt äger rum på Skoogs Arena i dagarna två. Inte mindre än 124 UF-företag ställer ut och 385 gymnasieelever medverkar från hela länet. Officiell invigning är onsdag 29 mars kl. 16.00. Totalt 14 utmärkelser kommer att delas ut vid fyra olika tillfällen under mässan. Årets UF-företag kommer att avslöjas under avslutningen 30 mars.

-Det är roligt att få hålla mässan i Piteå. Strömbackaskolan gör ett fantastiskt jobb med UF-företagande. De är otroligt framgångsrika och en förebild med sitt engagemang för UF-företag på yrkesprogrammen såväl i Norrbotten som för resten av Sverige, säger Josefin Wäppling Bernárdzon, regionchef, Ung Företagsamhet Norrbotten.

I år är antalet elever som driver UF-företag fler än någonsin i Norrbotten; 838 elever från länets alla 14 kommuner.

Om Ung företagsamhet
Ung företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och har utbildat gymnasieelever i entreprenörskap sedan 1980. Under ett år ska elever starta, driva och avveckla ett företag. De kan starta tillsammans eller enskilt och företaget ska drivas på skoltid. Från år 2010 finns UF-företagande även i grundskolan.

Året mässa invigs av Helena Stenberg, kommunstyrelsens ordförande Piteå kommun, Sven-Erik Österberg, landshövding Norrbotten och Gunnar Eikeland, VD Sparbanken Nord.

Källa: Piteå kommun