Populära Jokkmokks Korv utökar sina lokaler i Jokkmokk

Magnus Kvickström, ägare Jokkmokks Korv Foto David Björkén.

Jokkmokks Korv grundades 1945 av Johan Wilhelm Johansson med en tydlig vision om att skapa den bästa falukorven genom att bara använda de allra bästa köttdetaljerna. Tidigare i år tillkännagavs det att Jokkmokks Korv signerat ett tioårigt avtal med charkuterijätten Atria, något som nu innebär att Jokkmokks Korv är på väg att expandera i nya lokaler för att kunna uppfylla Atrias produktionskrav.

På den svenska marknaden har Jokkmokks Korv en särställning som en liten, familjär och kvalitetsmedveten producent med en vision om att inte tumma på kvalitet.

– Vi har alltid haft en hög målbild och en vision om att bli bäst på det vi gör och att utnyttja Jokkmokks starka varumärke med ren luft, fantastisk natur och spännande kultur, berättar Magnus Kvickström, som sedan 1993 styrt skutan.

Det nya avtalet med Atria tillkännagavs tidigare i år och innebär att Jokkmokks korv nu måste expandera.

– Vi har köpt grannlokalerna. Vi har krav att producera vissa nivåer från Atria, vilket innebär att vi behöver expandera, säger Magnus som dock är noga med att betona att de och Atria är överens om att konceptet och kvaliteten måste bibehållas.

– På sikt hoppas vi kunna omsätta hundra miljoner och ha 35 anställda inom en femårsperiod, säger Magnus.

Jokkmokks korv är kanske mest känt för sin falukorv som vunnit flera priser i chark-SM, men i södra Sverige är den samiskt rökta skinkan en populär produkt. Jokkmokks Korv arbetar dock ständigt med produktutveckling och samtidigt som de etablerar sig i större lokaler, arbetar de även tillsammans med experter från Italien och Spanien med att ta fram lufttorkade produkter.

– Vi har två italienare som kommer upp snart för att hjälpa till med metoderna och vi har själva varit nere på studiebesök, berättar Magnus som tror att klimat- och miljöförutsättningarna är optimala i Jokkmokk.

– Vi har väldigt ren luft och det är inte för varmt, något som är viktigt för kvaliteten, menar Magnus.

– Vi vill kombinera det bästa från Jokkmokk med traditionella italienska och spanska metoder för att lufttorka skinka, avslutar han.

Källa: Jokkmokks kommun