Facebook nere historiskt länge – drabbar företag

Flera stora Sociala medieplattformar låg nere samtidigt på grund av tekniska problem vilket lett till många frågetecken bland tre miljarder användare och företag.

Facebook, Instagram, WhatsApp och Messenger låg nere drygt 6 timmar under måndagen. Människor över hela världen reagerade på problemen, och avbrottet skapade osäkerhet för de företag som använder Facebooks plattformar vid försäljning och för att synas med annonsering.

”Till alla företag, stora som små, familjer och individer som är beroende av oss, ber jag om ursäkt”, skrev Facebooks teknikchef Mike Schroepfer, strax efter midnatt när de sociala medierna börjat fungera igen.

Marcus Murray, IT-säkerhetsexpert på Truesec Group, förklarar till TV4 att haveriet har att göra med en uppdatering av det system som guidar data genom företagets nätverk:

– Det man har gjort är en nätverksförändring som har gått fel och det har lett till att man har låst ut sina servrar från internet, kan man enkelt säga.

Murray är förvånad över att problemet kan uppstå på ett så stort företag som Facebook.

– Det som kanske är mest slående är att man inte har tagit höjd för den här risken, säger han till TV4.

Avbrottet märktes även på New York-börsen där företaget under måndagen backade 4,9 procent.

Stora problem och hård kritik:

Det var den längsta tid plattformarna legat nere sedan 2008, och kom verkligen inte lägligt för det amerikanske tech-bolaget. En dag tidigare avslöjande visselblåsaren Frances Haugen som läckt Facebooks interna rapporter till The Wall Street Journal sin identitet i intervjuprogrammet 60 Minutes i USA.

Frances Haugen är en tidigare produktchef på Facebook som anklagar företaget för att svika demokratin. I de läckta rapporterna syns bland annat att företaget vetat om att Instagram är skadligt för många tonårstjejer, men inte åtgärdat problemen. Facebook har även ändrat en algoritm för att kompensera för lägre engagemang på plattformen. I rapporterna syns att denna ändring gjort plattformen till en argare plats där arga diskussioner och känslomässigt innehåll prioriteras framför annat, vilket kan öka polariseringen. Spridningen av desinformation om bland annat vaccin för covid-19, och kriminell aktivitet på plattformen är även mycket mer omfattande än vad företaget tidigare hävdat.

Enligt The Economic Times vittnar rapporterna även om en långsam men stadig nedgång för företaget som blir alltmer desperata att vända trenden och nå sin forna glans. Facebook jobbar hårt för att reparera sin skadade image och stoppa användare från att lämna plattformen.

Till exempel vittnar Facebooks försök att attrahera unga tonåringar om företagets minskade inflytande. Tonåringars Facebook-användande minskar stadigt, och företagets interna undersökningar förutser att amerikanska tonåringars användande kommer minska med 45 procent till 2023.

Inlägget Facebook nere historiskt länge – drabbar företag dök först upp på Kiruna Annonsblad/Gratistidning.

 Detta inlägg finns i sin helhet på Kiruna Annonsblad - Näringsliv hemsida http://kiruna.gratistidning.com/