Gratistidningen satsar på lokal journalistik – ny redaktör på plats

Lokala relevanta gratistidningar ligger i tiden. August Gidlund är med från starten på resan mot ännu mer lokal journalistik.

Tack vare kommande förändringar i mediestödspolitiken skapas möjligheter för en större mix av annonser och redaktionellt innehåll i gratistidningen. Första steget i satsningen på lokal journalistik blir att utse August Gidlund till redaktör. 

   – Det är väldigt roligt att få vara med från start på den här resan, säger August Gidlund. 

Gratistidningen har under många år byggt upp starka varumärken genom sitt uppskattade annonsmaterial och sina lokala, relevanta och attraktiva tidningar. För att höja läsvärdheten har de även öppnat upp för “locals” (lokalbefolkningen) att bidra med innehåll från händelser som till exempel olika kutur- och sportevenemang. Däremot har det inte funnits ekonomiskt underlag att anställa skribenter och journalister för att rapportera om det som händer i länet. Men i och med beskedet att den nya Mediestödsutredningen kommer med förslag som förändrar hela mediestödspolitiken – öppnas möjligheter att etablera en mer gedigen redaktion. Tidigare har reglerna främst gynnat nationella mediekoncerner som kunnat dra ner på lokala redaktioner utan att tappa mediestödet, medan det nu öppnas upp för andra aktörer än de stora dagstidningarna, genom ett så kallat redaktionsstöd.  

Det första steget blir att utse en ny redaktör. August Gidlund blir den första personen i satsningen på en utökad redaktion, och han kommer skriva, samla in och sortera bland lokala berättelser. Gratistidningen kommer med August jobba mot att etablera en arbetsplattform där de med små medel kan bedriva kraftfull lokal journalistik, som blir en blandning av deltagande från invånarna på orten och från länet samt ett gediget arbete från redaktionen. 

– Det känns oerhört spännande att vara med på den här resan. Även små berättelser har stor betydelse för människorna som bor här, och jag ska göra mitt bästa för att lyfta dessa berättelser, säger August Gidlund. 

August är från Kiruna och har tidigare jobbat för Gratistidningen som skribent och webbredaktör, men valde för några år sedan att vidareutbilda sig inom medie- och kommunikationsvetenskap på Umeå Universitet. Nu har han tagit examen och är taggad på att använda sina nyfunna kunskaper för att utveckla tidningarna och erbjuda mer till läsarna. 

– Jag ser fram emot många roliga intervjuer med intressanta människor, och att få rapportera om företagandet, naturen, kulturen och sporten i länet, säger August. 

För att skapa artiklar och reportage i hög kvalitet trots mindre ekonomiska muskler än de rikstäckande mediekoncernerna blir en del i satsningen att involvera lokalbefolkningen mer i nyhetsprocessen. Det blir ett relativt ovanligt sätt som gör att lokala aktörer och berättelser kan samlas kring, och exponeras i den stora lägereld som är gratistidningen – som går ut till i princip alla hushåll och företag i länet. Därför uppmanar redaktionen redan nu alla som har tips på nyheter och innehåll att höra av sig.

Inlägget Gratistidningen satsar på lokal journalistik – ny redaktör på plats dök först upp på Kiruna Annonsblad/Gratistidning.

 Detta inlägg finns i sin helhet på Kiruna Annonsblad - Näringsliv hemsida http://kiruna.gratistidning.com/