Ny utbildning för fiskeguider i Malmfälten: ”Stor potential för Norrbotten”

Dan Mella och Kenneth Stålnacke utanför Malmfältens folkhögskola i Kiruna.

Malmfältens folkhögskola startar i sommar en utbildning för fiskeguider. Den riktar sig till personer inom hela EU och initiativtagarna ser gärna att norrbottningar söker sig till utbildningen.

– Fiske är världens största hobbyindustri. Bara i Sverige omsätts nio miljarder kronor årligen. Runt om i Europa beräknas det finnas ca 20 miljoner sportfiskare som vill förverkliga sin dröm om ett bra fiske. Jag har fisket i andra delar av världen, inget ställe jag fiskat på kan erbjuda likvärdiga områden eller den mångfald som vi har här. Med flertal arter som harr, öring, röding och inte minst ett fantastiskt predatorfiske (gädda) kan vi vara stolta över att ha sådana fantastiska förutsättningar för fisketurism som Kirunas fjällvärld med över 6 000 sjöar och sju fritt forsande älvar erbjuder. Nu tar vi vara på denna potential och blickar framåt genom att skapa nya möjligheter till att bygga en utvecklad fisketurism, säger Dan Mella.

I Kirunas fjällvärld finns över 6 000 sjöar och sju fritt forsande älvar som erbjuder fiske i världsklass.

Dan är projektledare för fiske inom ramen för Kiruna Lappland ekonomiska förening och idégivaren till den nya utbildningen som startar på Malmfältens folkhögskola i Kiruna. Så vitt man vet finns ingen liknande utbildning någon annanstans i världen idag med den internationella prägel utbildningen får.

Intresset för utbildningen, som alltså har intag inom hela EU, har varit stort. Ansökningar har kommit från personer från bland annat Schweiz, Tyskland, Holland och Belgien.

– Det är roligt och spännande att utbildningen lockar sökande från hela Europa. Men det känns viktigt att även få utbilda fiskeguider från norra delar av Sverige. Vi ser ju som sagt en jättestor potential för att starta och utveckla företag inom fisketurism. Utbildningen kommer ju även att sätta Norrbotten tydligare på den internationella fiskekartan.

– Vem vet – kanske några av dem som kommer hit för att utbilda sig ser möjligheterna och stannar kvar här, säger, Kenneth Stålnacke, rektor och VD för Malmfältens folkhögskola.

Han är mycket positiv till den idé som Dan har väckt och ser med stor entusiasm fram emot starten för utbildningen den 2 augusti i år.

– De 15 elever som antas kommer att studera under ett års tid. Studierna bedrivs helt på engelska eftersom det är EU-intag, förklarar Kenneth.

Ekologi och hållbarhet viktiga inslag i den nya utbildningen.

Förutom fisk- och fiskekunskap kommer eleverna att lära sig att agera guide ur alla perspektiv och att driva företag. Dessutom blir ekologi och hållbarhet viktiga inslag. En poäng med att utbildningen pågår ett helt år är att eleverna då får arbeta med upplägg för fisketurism under alla årstider.

Planering och förberedelser har pågått under mer än ett år.

– Detta är ett pilotprojekt och utbildningen är här för att stanna, säger Kenneth.

– Det är oerhört roligt att utbildningen nu blir av och den kommer att ge näring åt fisketurismen i Norrbotten genom att nya och proffsiga företag startas här av nyutbildade guider, säger Dan.

Källa: Malmfältens folkhögskola, Kiruna Fishing School

Webbplats: kirunafishingschool.com

Inlägget Ny utbildning för fiskeguider i Malmfälten: ”Stor potential för Norrbotten” dök först upp på Kiruna Annonsblad/Gratistidning.

 Detta inlägg finns i sin helhet på Kiruna Annonsblad - Näringsliv hemsida http://kiruna.gratistidning.com/