Bilbolaget Norrbotten medverkar i lärlingsutbildning för Servicetekniker

Bilbolaget Norrbotten medverkar i lärlingsutbildning för Servicetekniker

Bilbolaget Norrbotten söker personer som är intresserade av service och har ett teknikintresse.

Är du serviceinriktad och gillar kundmöten, har ett hum om teknik och datorer och vill ha ett arbete där du är uppskattad och får utvecklas? Då är lärlingsutbildningen servicetekniker för personbilar början på en ny karriär för dig.

Den 1 oktober 2018 startar en 32 veckors lärlingsutbildning till servicetekniker för personbilar. Det är ett samarbete mellan Bilbolaget (Nord & Norrbotten) och Vilhelmina Lärcentrum. Hela 70 procent av utbildningen är praktik vid någon av företagens verkstäder. Alla som klarar utbildningen erbjuds tre månaders provanställning!

Vi och branschen i stort behöver rekrytera fler servicetekniker. Eleverna på fordonsgymnasierna räcker inte till för att fylla vårt behov, berättar Ylva Andersson, VD på Bilbolaget Nord. Personer som är lite äldre har hunnit fundera över vad de vill göra. De känner sig ofta motiverade att satsa på en utbildning som med stor säkerhet leder till ett stimulerande arbete, och för dem passar den här komprimerade vuxenutbildningen bra, säger Roger Edholm, VD Bilbolaget Norrbotten

Lars Gavelin, rektor vid Vilhelmina Lärcentrum, menar att det är en stor fördel med så mycket praktik med handledning under utbildningstiden. Deltagarna ställs inför verkliga problem och får träffa kunderna samtidigt som de varvar med välbehövliga doser av teori på skolan. Vårt mål är att utbildning snabbt ska leda till ett arbete och företagen är därför ofta med och utarbetar utbildningskoncepten tillsammans med oss. Det har varit mycket framgångsrikt när vi tidigare har haft motsvarande lärlingsutbildning för lastbilsmekaniker.

Kompletterande kunskaper
Förutom grundutbildningen i fordonsteknik innehåller kursen påbyggnadsutbildning i komfort- och säkerhetssystem samt i servicekunskap. Vi har kompletterat fordonsprogrammets grundutbildning med kunskaper som är viktiga i vårt koncept. I Volvoverkstäderna arbetar man som personlig servicetekniker och har mycket kundkontakt med eget ansvar. Därför vill vi att man ska få med sig kunskap om bland annat bemötande så att kunderna känner sig väl omhändertagna hos oss, berättar Roger och Ylva fyller i;
– Vi söker personer som är intresserade av service, har ett teknikintresse och är bekväma med att arbeta med datorer och system, för idag består yrket till stor del av problemlösning med en dator som verktyg. Den som tror att det är ett smutsigt och tungt arbete kan inte ha mer fel.
Man arbetar i ljusa, rena och moderna verkstäder.

Karriärmöjligheter
Som servicetekniker inom Volvoverkstäderna, där även Ford, Renault och Dacia ingår, kan du gradvis öka din kompetens och du får kompetensutveckling i takt med att ny teknik och nya modeller introduceras. Du har också goda möjligheter att avancera till ledande befattningar. Få yrken har så mycket fortlöpande utbildning och utveckling som en fordonstekniker. Det beror på att fordonen innehåller mycket elektronik och informationssystem som ständigt utvecklas. Tycker du att det är stimulerande så passar du för yrket, förklarar Ylva.
Många i ledande befattningar i våra företag, t.ex. verkstadschefer, har börjat som tekniker och löpande internutbildats.

Vi anstränger oss för att vara en bra arbetsgivare och alla med personalansvar har exempelvis gått ett omfattande ledarskapsprogram. I koncernen finns en vinstandelsstiftelse som medarbetarna får del av när vi gör ett bra resultat, fortsätter Ylva och Roger instämmer.

Källa: Bilbolaget Norrbotten

Fakta om utbildningen

Vilhelmina Lärcentrum ger i samarbete med Bilbolaget en lärlingsutbildning till servicetekniker.
Alla som fullföljer utbildningen erbjuds provanställning.

Utbildningsperiod:
1 okt 2018–10 maj 2019, 32v heltid (70% företagsförlagt)

Lärlingsorter:
Bilbolaget Norrbotten
Kiruna, Gällivare, Kalix, Boden, Luleå, Piteå

Bilbolaget Nord
Umeå, Lycksele, Vilhelmina, Örnsköldsvik, Sollefteå, Härnösand, Östersund, Strömsund

Kursdeltagare
15 deltagare

Sista ansökningsdag:
10 augusti 2018