Coop Norrbotten samarbetar med Teknikens Hus i utställningen MatRätt

Ny utställning på Teknikens Hus invigdes den 17 december.

Utställningen är den första i sitt slag av att kombinera livsmedelsproduktion med kunskaper i matematik bland Sveriges science centers och är utformad av Teknikens Hus i samarbete med Coop Norrbotten, Norrmejerier, Nyhléns Hugosons, Klöverbergsgården och Längmanska företagarfonden.
– P
å Teknikens Hus får vi möjlighet att tillsammans på ett lättbegripligt och spännande sätt visa våra barn vart maten kommer ifrån, hur den tillverkas och hur den kommer till våra matbord, säger Peter Fjällborg, vd Coop Norrbotten.

Utställningen MatRätt som invigs den 17 december följer kretsloppet från frö till bord och lyfter Norrbottens unika förutsättningar för matproduktion. I denna lekfulla miljö inspireras barnen till att se sin egen roll och här väcks engagemang och tankar kring vad som idag är hållbara val. Redan i entrén syns det att något nytt har hänt i Teknikens Hus, en över 6 meter hög morot har växt upp vid berget. Inne i utställningen kan barnen besöka djuren på lantgården Nästgårds eller gå in och jobba i butiken Gyllene snittet där de kan leka affär och använda sina matematiska kunskaper.

-Tillsammans behöver vi hjälpas åt att skapa attraktiva samhällen som lockar människor att bo kvar, men också att flytta till vår del av landet. Vi på Coop Norrbotten vill vara en del av detta arbete och för oss är samarbetet med våra lokala producenter viktigare än någonsin, menar Peter Fjällborg. Det är extra roligt att vi tillsammans kan göra en utställning på Teknikens Hus som heter MatRätt och riktar sig mot våra barn.

-Teknikens Hus ska ju vara ett Norrbotten i miniatyr och det känns verkligen som att vi nu blir än mer kompletta då vi även kan visa på vikten och effekten av lokal livsmedelsproduktion, säger Kristina Jonsson, verksamhetschef Teknikens Hus.

-Den här utställningen visar på så mycket mer än mat, säger David Dahlberg utställningschef, som varit med från början i utställningsprocessen. Han fortsätter, – Här kan barn lära sig om vilken mat vi producerar i Norrbotten men även om dess klimatpåverkan och som krydda på det hela har vi vävt in lite matematik.

-Alla stora förändringar börjar med små val i vardagen och vi vill ge kunskapen så man själv kan välja vad är rätt för just mig och den region som jag bor i. Mat är energi och det behöver vi men den tar också mycket av jordens resurser beroende på var den produceras. Med all information idag är det inte lätt att göra rätt, men vår förhoppning är att MatRätt ska göra det enklare att veta konsekvensen av sina val i vardagen avslutar Kristina Jonsson.

Källa: Coop Norrbotten

Inlägget Coop Norrbotten samarbetar med Teknikens Hus i utställningen MatRätt dök först upp på Luleå Gratistidning.