David vill lyfta Norrbotten med kulturhistoria på burk

Trä är levande och till skillnad från plast- och oljefärger lever Falu Rödfärg med sitt underlag. Den låter träet andas, vilket minskar risken för röta, och den följer träets naturliga rörelser i sol, regn, snö, värme och kyla. Färgen är dessutom en del av vårt svenska kulturarv – kulturhistoria på burk, säger David Orre som startat företaget Rödfärgskultur i Norr.

Med lång erfarenhet inom byggbranschen och en stor kärlek till sitt Norrbotten, fäste sig David Orre från Luleå vid en speciell sak. Många av de vackra träbyggnaderna i länet är inte längre röda utan blekt gråa. Därför har han nu startat Rödfärgskultur i Norr – det enda Falurödfärg-certifierade företaget i regionen.

– Träbyggnader målade med Falu rödfärg är en del av det svenska kulturarvet. Att få fler hus här att gå från grått till rött känns som en symbolisk och positiv sak som lyfter bilden av vårt fantastiska län, säger David.

– Sedan är det förstås många gamla och nya byggnader som behöver det goda fasadskydd som Falu rödfärg ger.

David har tidigare arbetat som snickare på välkända byggföretag i Norrbotten. I juni startade han så det egna företaget Rödfärgskultur i Norr AB.

Innan starten blev han certifierad partner till Falu rödfärg.

– Jag har genomgått en utbildning för att få gedigna kunskaper om denna fantastiska slamfärg med kopparpigment som tillverkas vid Falu koppargruva sedan 1500-talet och i större skala sedan 1764.

Dessutom har David på eget initiativ praktiserat hos ett företag i Östergötland.

– De har målat med Falu rödfärg i fyra generationer och lärde mig mycket. Förr i tiden ingick inte de som målade med Falu rödfärg i det vanliga målarskrået, utan hade ett eget och kallades rödfärgare – ett ord som tidigare fanns i Svenska Akademiens ordlista!

Kan sköta hela processen

Rödfärgskultur i Norr har fått en flygande start.

– Vi har redan genomfört flera uppdrag och har fått en lång rad nya. Men vi har utrymme att hjälpa många fler, säger David.

Bland genomförda och kommande uppdrag finns bostadshus, gamla kulturhus, jordbruksbyggnader, bullerplank och kommersiella fastigheter.

– Vi kan sköta hela processen från vissa snickeriarbeten och underarbete till täckning av fönster etc. och själva rödfärgningen. Vi använder sprutmålningsteknik – det ger bäst resultat då färgen effektivt tränger in i träet, förklarar David.

– Vill någon hålla kostnaden nere kan de själva göra underarbetet. Men de flesta tycker att våra priser är förvånansvärt bra med tanke på att vi jobbar med en verklig premium-produkt. Det allra roligaste är hur glada alla vår kunder har blivit över slutresultatet – en härligt röd fasad!

 

Kyrkbyn och Ica Kvantum

Ett spännande uppdrag har varit rödfärgning av Kyrkbyn i Gammelstad utanför Luleå.

– Det var extra kul eftersom Kyrkbyn är ett världsarv och Falu rödfärg kommer från Falu koppargruva som också är ett världsarv. Från världsarv till världsarv så att säga, ler David.

Ica Kvantum i Luleå är ett exempel på en modern byggnad som rödfärgats av Davids företag.

– Träbyggnad kommer starkt inom modern arkitektur – inte minst av miljöskäl. Här finns en ny och växande marknad för Falu rödfärg, säger David.

Källa: Rödfärgskultur

Kontaktinformation:
Läs mer om Davids verksamhet på www.rodfargskultur.se
Vill du lära mer om Falu rödfärg och dess fantastiska historia finns information på
www.falurodfarg.com

Inlägget David vill lyfta Norrbotten med kulturhistoria på burk dök först upp på Luleå Gratistidning.