”Det är något speciellt med Luleå”

”Det är något speciellt med Luleå”

Det var när Tintin Tingrot besökte Luleå och hälsade på sin kompis släkt som hon förälskade sig i den norrbottniska residensstaden. När hon nu ett antal år senare bor i staden så finns samma positiva känsla kvar, och mer därtill.

– Det något speciellt med Luleå. Närheten till naturen, lugnet, atmosfären, årstiderna, isvägarna och de stjärnklara vinternätterna. Jag kan inte exakt sätta fingret på vad det är, förmodligen är det kombinationen som gör det speciellt. 

En familjär stämning

Som de flesta andra studenter bor Tintin Tingrot i direkt anslutning till campus, något som skapar en speciell gemenskap. Enligt henne handlar inte studentlivet bara om att plugga utan det är viktigt att även förgylla sin studietid med det som känns roligt.

– Den familjära känslan är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet. Det är en härlig mix av människor som flyttat långt hemifrån, du träffar personer från hela Sverige och från olika program. En skillnad jag hör från vänner som läser på andra universitet är att vi i Luleå umgås väldigt mycket. Själv älskar jag yoga och att dricka te tillsammans med mina vänner. Vi hittar på en massa roliga saker som att gå på julkonsert, ta promenader i skogen eller gå på Stuk (universitetets nattklubb). Så länge du vill och planerar din tid så går det att få ihop studier och fritid.

Finns mycket att göra

Något som Tintin Tingrot gärna vill lyfta fram är att det finns mycket att engagera sig i vid universitetet. Det kan vara festföreningar eller att delta i någon av studentidrottens sektioner, exempelvis frilufts eller alpina som båda anordnar resor. Själv är hon nu mässbyggnadsansvarig för Luleås arbetsmarknadsvecka, LARV, som äger rum den 24 januari.

– 110 stycken företag kommer till mässan för att träffa studenter och informera om jobb och examensarbeten. På kvällen har vi sedan mingel och bankett. Det är roligt att jobba med mässor, man får träffa många intressanta människor och det är mycket att hålla reda på. Jag har även varit mässområdesansvarig för M-Jet, vilket är maskinsektionens mässa för exjobb.

Ett stort miljöengagemang

Tintin Tingrot började studera på öppen ingång och valde sedan civilingenjör hållbar energiteknik. Ett val som känns logiskt när hon berättar om sitt miljöengagemang.

– Jag har rest mycket och sett delar av världen där jag undrat hur vi kan misshandla jorden som vi gör. En drivkraft för mig är att vara en del av att förbättra miljön, att arbeta för ett hållbart tänk över hela världen. Vi är duktiga i Sverige, men kan absolut bli bättre. Det kommer många generationer efter oss som ska leva på vår planet. Det känns som jag har valt en bra utbildning med tanke på vad jag vill bidra med.

När det gäller framtiden har Tintin Tingrot en ganska avslappnad inställning, hon har ingen tydlig karriärplan utan tror att saker och ting kommer att lösa sig naturligt.

– Jag kommer träffa någon som inspirerar mig mycket och flyta in där det känns rätt. Det kan bli så att jag byter jobb massor av gånger, tills jag hittar ett ställe det känns bra att vara på. Det är viktigt att känna att jag kan bidra där jag är. Men livet är långt, det finns många möjligheter.

Lätt att lära känna människor

Avslutningsvis får Tintin Tingrot svara på om hon har något råd till den som funderar på att söka till Luleå tekniska universitet

– Var inte rädd, ta chansen! Det är en underbar stad och ett underbart universitet där människor känner varandra väldigt väl fast vi bor långt hemifrån. Vi tar hand om varandra. Du behöver inte vara orolig för att du inte kommer att träffa folk, du lär känna hur många människor som helst. Det gör att du kommer att ha ett stort nätverk efter studietiden. Jag har svårt att se att man inte skulle trivas här.

Har du en fråga till Tintin? Maila henne på: tintin-4@student.ltu.se

[embedded content]

Foto: Ted Karlsson

 Detta inlägg finns i sin helhet på Luleå Tekniska Universitet hemsida https://www.ltu.se/ltu/media/news