Dieselservice satsar på expertkunskaper

Emil Bergqvist och Jari Borén samt en av delägarna Johan Hedqvist.

Med en av Sveriges mest avancerade dieselverkstäder – och kunder från hela landet – har Hedqvist dieselservice i Luleå fullt upp. Samtidigt ­breddar företaget sin verksamhet.
– Vi ser ju att det händer väldigt mycket i branschen och jobbar i dag också med bensinbilar och utrustningen i dessa. I framtiden ser vi också att elbilar blir ett naturligt steg, säger Magnus Hedqvist, delägare.

När common rail-tekniken fick fäste bland dieselmotorerna innebar det att många gamla dieselverkstäder la ner sin verksamhet. Den avancerade bränsleinsprutningen krävde dyr utrustning och nya kunskaper. För Hedqvist dieselservice, som startade 1974, innebar det ett steg mot att bli en av Sveriges ledande verkstäder.
– Inom bilbranschen är dieselmotorerna bland det mest avancerade man kan hålla på med. Vi får mycket lösa komponenter skickade till oss från andra verkstäder för felsökning och reparation och har kunder från Ystad till Kiruna. Många kontaktar också oss för att fråga om råd, säger Magnus Hedqvist.
Förutom dieselverkstaden har företaget också en fullserviceverkstad för både bensin- och dieselbilar på Storheden i Luleå, liksom en reservdelsbutik.
– Vi fick många förfrågningar om att göra annat än att jobba de dieselspecifika komponenterna. Folk ville kunna lämna in bilen och få åtgärdat saker i framvagnen också, så vi lyssnade på det och har i dag en verkstad som är knuten till BDS-nätverket. Vi har också en servicebutik via BDS, där vi ligger med många serviceartiklar i lager. Och det vi inte har kan vi oftast få hem till nästkommande morgon, säger Magnus Hedqvist.
Nu siktar han och personalen också på att skaffa samma typ av expertis för de bilar som har elmotorer.
– Vi ser att det är ett område som växer, och vi har redan i dag stor kunskap om bilarnas elektronik, så det är naturligt att vi ska bli duktiga också på elbilar, säger Magnus Hedqvist.

Text: Hans L Olofsson