Fler företag flyttar till Luleå

Gustav Nordin är Datschas platschef i Luleå. Rekryteringen till utvecklingshuben i Luleå gick över förväntan.

Flera tungviktare väljer att etablera sig i Luleå framför storstäder som Stockholm och Göteborg. Varför? Kompetens och innovation, menar Luleå Näringslivs vd Li Skarin.

Från statliga myndigheter och världsledande software-bolag till internationella giganter som Facebook. De väljer alla att etablera sig i Luleå. Ett av de senaste nytillskott är företaget Datscha som etablerade sitt utvecklingscenter för ett år sedan i Luleå, efter att de tittat både utanför och inom Sveriges gränser.

De har utan problem rekryterat tio lokala utvecklare i Luleå.

– Vi ville bygga upp en hub och börja samla på oss kompetens. Men i Stockholm finns så himla många, stora aktörer. Det är en stor konkurrens om resurserna. Luleå kommun och Luleå Näringsliv samarbetade bra och övertygade oss om att det fanns mycket duktigt folk – och vi är jättenöjda, säger vd Jacob Philipson.

Företaget startades efter fastighetskrisen på 1990-talet, för att banker och investerare enklare och automatiskt ska veta hur mycket en fastighet är värd. Idag finns företaget i tre länder och har 90 procent av den kommersiella fastighetsmarknaden i Sverige och Finland som kunder. Gustav Nordin, platschef på Datscha i Luleå, menar att uppstarten och rekryteringen gått över förväntan.

– Vi har fått in väldigt många ansökningar under året och har lyckats knyta till oss fantastiska medarbetare, säger han.

Statlig verksamhet flyttar hit

Några månader efter att Facebook 2018 berättade att de ska fördubbla sin verksamhet i Luleå, så flyttade även Pensionsmyndighetens IT-avdelning in i sina lokaler på Skurholmen.

– Det känns väldigt bra. Vi har anställt nio väldigt duktiga människor, och har planer på att vara 30 anställda till årsskiftet, säger Bengt Blomberg, IT-chef på Pensionsmyndigheten.

IT-avdelningen är den första som myndigheten etablerar utanför Stockholm. Bengt Blomberg lyfter fram samarbetet mellan LTU, kommun och näringsliv som ett stort skäl till varför de valde just Luleå.

– Det är en otroligt tajt och bra samverkan. Det är unikt, säger han.

Fortsatt stort intresse

Li Skarin, vd på Luleå Näringsliv, berättar att de från näringslivshåll ser ett stort ökat intresse bland företag som vill etablera sig.

– Tidigare jobbade vi mycket mer proaktivt. Vi var ute och sålde. Nu arbetar vi mer reaktivt med inkommande förfrågningar – men ser fortfarande till att hålla kontakt med världen, säger hon.

Etableringen av Facebook gjorde att världens blickar riktades mot Luleå, och intresset steg. Hon nämner också attraktionen som miljardföretag som Luleåföretagen LKAB, Student Consulting och Max skapar.

– Det blir ringar på vattnet. Företag som vill göra affärer på affärerna flyttar hit, säger Li Skarin.

Men innovationsgraden som finns i regionen, och forskningen som bedrivs på både universitet och bland företagen, är skälet till att både nationella och internationella bolag hållit fast sin blick på Luleå efter att nyheten om Facebook lagt sig. Projektet Hybrit – som SSAB, LKAB och Vattenfall står bakom – jobbar exempelvis för att ha en helt fossilfri process för ståltillverkning.

– Det är ett bevis på att det händer på riktigt viktiga saker här, säger Li Skarin.