Flygchefen Tobhias Wikström laddar om

Tobhias Wikström från flygvapnet till näringslivet

Efter en lång karriär i flygvapnet väljer nu F 21:s flygchef Tobhias Wikström att byta bana. I stället för att ägna sig åt att bekämpa fiender i luften kommer han nu bland annat att bekämpa allvarliga arbetsplatsolyckor.

Med viljan att bo kvar i Luleå som grund samt att hjälpa företag och organisationer med både deras säkerhetskultur och verksamhetsutveckling har Tobhias och fem tidigare kollegor startat konsultbyrån Parachute Consulting AB.

– Det finns mycket att hämta från stridsflyget som jag vet kan komma näringslivet till gagn. Speciellt när det gäller ledarskap och organisationsutveckling, kopplat till att skapa högpresterande team, säger Tobhias.

Tobhias är ursprungligen från Stockholm, men trivs fantastiskt bra i Luleå. Han gillar även att engagera sig i sina barns idrottande. När han ställdes inför valet att behöva pendla till Mälardalen för sin nästa befattning i Flygvapnet, kände han att det var läge att göra något annat.

Han började fundera över allt han lärt sig under alla år som stridspilot, och kom fram till ett par områden där flygvapnet utmärker sig. Dessa lärdomar går enligt Tobhias att överföra till vilket företag som helst, och gäller även för professionell idrott.

– Det handlar framför allt om två saker. Det ena är verksamhetsutveckling – eller taktikutveckling som militärer kallar det. Här präglas verksamheten ständigt av en vilja att bli bättre, både som individ och som grupp. Det du gjorde bra idag, måste du göra ännu bättre i morgon, för att öka chanserna till överlevnad i krig, men även under fredstida övningar.

Den andra delen Tobhias tar med sig efter sin karriär i Flygvapnet är en väldigt sund och lyckad resa inom arbetsmiljön, eller mer specifikt inom säkerhetskulturen.

– Det kan tyckas låta motigt att prata arbetsmiljö när man som pilot sitter fastspända en meter framför en jetmotor omgiven av flygfotogen och vapen, där även buller och hög belastning på rygg och nacke är ofrånkomliga ingredienser. Men börjar du i andra änden och ser till vad är det värsta som kan hända, är Flygvapnet bland de bästa i världen när det kommer till att undvika dödsolyckor.

Det som tog Flygvapnet nästan 50 år att åstadkomma: att få ner antalet haverier med dödlig utgång till noll, kan för företag idag gå mycket snabbare. Svaret ligger i en systematisk total översyn av säkerhetskulturen i ett företag. Parachute Consulting består av flera tidigare piloter och tidigare höga chefer i Flygvapnet och tillsammans har de vidareutvecklat den metod som Flygvapnet använt framgångsrikt, som de också varit och vidareutvecklat till att vara mer anpassat för näringslivet.

– Jag har redan noterat att många företag gör väldigt mycket för att undvika olyckor. Men jag har också noterat att vissa åtgärder som vidtas i all välmening kan vara snudd på kontraproduktiva och ta fokus från det egentliga problemet. Jag är övertygad om att jag och mina tidigare kollegor från Flygvapnet med våra erfarenheter från att ha jobbat på alla nivåer i en stor och tidigare olycksdrabbad organisation, kan hjälpa andra företag eller organisationer att få ner antalet olyckor, säger Tobhias.

Tobhias övriga kollegor finns spridda över hela Sverige vilket gör att företaget både kan ta sig an nationella och lokala företag.

– Eftersom vi har liknande bakgrund får vi en bredare bas att stå på där vi hjälpa fler och större kunder. Även om många möten idag sker digitalt, så kan går det inte att analysera en säkerhetskultur utan att besöka arbetsplatsen eller organisationen, avslutar Tobhias.

Källa: Parachute Consulting AB

Inlägget Flygchefen Tobhias Wikström laddar om dök först upp på Luleå Gratistidning.