Företaget som hämtar din återvinning – Neo,19 år, startar grön verksamhet

Pär Dalhägg, Gammelstad, var en av Ecospeds första kunder. ”Det är otroligt skönt att slippa tänka på detta längre. Bara att sätta ner i påsarna, och invänta veckohämtningen! Och så vet man att allt hamnar på rätt ställe…”

Nystartade Ecosped erbjuder hämtning av källsorteringen och sällar sig till raden av företag som underlättar vardagen.

Ecosped har två huvudfokus: dels att förenkla vardagen för sina kunder, dels bidra till att mindre avfall som borde källsorterats hamnar i de vanliga soptunnorna hemma hos kunderna.

Josephine Wänelöf och Neo Munther-Wänelöf.

– Idén väcktes medan jag fortfarande bodde hemma, och jag såg det nästan alla brottas med: Antingen har man ett stort återvinningsberg i tvättstugan, garaget eller så, eller så har man en överfull soptunna och ett dåligt samvete berättar Neo Munter-Wänelöf som startat Ecosped Luleå AB tillsammans med sin mor Josephine Wänelöf.

Den enkla grundidén med verksamheten är erbjuda upphämtning i hemmet av källsorterat avfall med sk producentansvar. I huvudsak avses papper, förpackningar tillverkad i plast, kartong, plast, glas och metall som t.ex. mjölkförpackningar, plastpåsar, konserv- och syltburkar: med andra ord det kunden i vanliga fall måste åka själv med till återvinningsstationerna.

Fröet var en UF-idé

Neo berättar vidare att ursprunget var en idé som de kläckte när han gick sista året på ekonomprogrammet och skulle starta upp ett UF-företag.

Josephine, som ansvarar för den administrativa delen i Ecosped, fortsätter:

– Vi såg dock snabbt att det var alldeles för snårigt för ett UF-företag. Det har krävts intyg om yrkeskunnande med två stora teoriprov, nästan 100 000 kr i eget kapital i företaget, flera olika tillstånd av både Länsstyrelsen och Transportstyrelsen samt upprättade avtal med FTI och Lumire.

Neo kunde ändå inte riktigt släppa tanken på Ecosped, och de tänkta studierna sattes på paus för att våga satsa.

– Nu kör vi igång fullt ut och det känns jättespännande! Nu hoppas vi bara att Luleå är redo för detta, och att alla de som tänker att ”äh, allt brinner” drar sitt strå till stacken när det gäller sin klimatpåverkan. Nu finns det ju inget att skylla på när det finns någon som gör jobbet åt dem, säger Neo och skrattar.

Kontaktuppgifter

@ecospedlulea (Facebook & Instagram)
www.ecosped.se

Källa: Ecosped

Inlägget Företaget som hämtar din återvinning – Neo,19 år, startar grön verksamhet dök först upp på Luleå Gratistidning.