Fyra Norrbottenskommuner aktuella för Svenska Rallyt

Boden, Kalix, Luleå och Piteå har bjudits in att ansöka om värdskap av Svenska Rallyt, vilket är Sveriges största årligen återkommande sportevenemang.  – Vi ser det här som en fantastisk möjlighet att få nyttja våra erfarenheter och vårt kunnande av att anordna stora idrotts- och publikevenemang även under vinterhalvåret., säger Anders Lundkvist, kommunalråd i Piteå.

Svenska Rallyt är den enda vinterdeltävlingen i världsmästerskapet FIA World Rally Championship. Tävlingen har traditionellt hållits i Värmland, men då de värmländska skogarna inte längre garanterar snö har Svenska Rallyt nu riktat blicken längre norrut.
– Jag är stolt över att Luleå tillsammans med grannkommunerna har fått förfrågan om att stå värd för det Svenska VM-rallyt. Om det skulle hamna här skulle det betyda oerhört mycket för det lokala näringslivet och besöksnäringen i synnerhet, säger Luleå kommuns kommunalråd Lenita Ericsson.

Enorm publikmagnet
Svenska Rallyt har 100 miljoner globala tv-tittare, 300 000 följare i sociala medier och 200 000 tävlingsbesökare, det är statistik som skvallrar om en stor och hängiven publik. Claes Nordmark som är kommunalråd i Bodens Kommun fastslår att Svenska Rallyt också innebär enorma möjligheter för Boden, Kalix, Luleå och Piteå.
– Att få hit detta enorma årliga arrangemang skulle sätta oss ännu mer på kartan som en region i framkant, och det skulle skapa väldigt fina möjligheter för våra företagare och föreningar.

Undersöker förutsättningarna
Svenska Rallyt undersöker just nu vilka kommersiella, sportsliga och besöksnäringsmässiga förutsättningar de fyra kommunerna har att erbjuda.
– Det skulle vara enormt viktigt för den här regionen om Svenska Rallyt hamnade här, säger Tommy Nilsson, kommunalråd i Kalix kommun.

Källa: Piteå kommun