Gratistidningarna är på rätt väg

Var åker man om man vill ”pusha” för 100 procent Norrbotten om inte någonstans mellan Porjus och Jokkmokk. Peder Gidlund med några av tidningarna som ingår i Norrbotten Gratistidnings annonspaket.

Norrbotten Gratistidning utgörs av ett stort antal lokala norrbottensägda gratistidningar runtom i länet. Den största är Luleå Gratistidning (41 000 ex) och den minsta Jokkmokk Gratistidning (3 000 ex).

Affärsidén är att vara superlokal och relevant på varje ort men samtidigt erbjuda en enorm räckvidd för annonsörer som vill synas i flera av tidningarna. 

Att annonseringen ger effekt framgår av den nationella undersökning som nyligen gjorts på just gratistidningarna.

Det största annonspaketet är 100 procent Norrbotten med en upplaga på 146 500 vilket kan jämföras med NSD och Kuriren ihop med 32 100 (TS 2019). 

Peder Gidlund, Norrbotten Gratistidning lyfter fram enkelheten att man har en kontakt och annonsen publiceras i alla 14 kommuner i Norrbotten.

– När vi pratar med företag som vill nå ut i länet och de förstår att vi kommer ut med 114 400 fler tidningar än NSD och Kuriren är det många som hajar till och säger att de inte har koll på att det ser ut som det gör. 

– Ytterligare ett populärt annonspaket är 100 procent Fyrkanten med upplagan 82 000 där man syns i Luleå, Boden, Piteå- och Älvsbyn Gratistidning, berättar Peder Gidlund.

”Local News” är viktigt

– Det är ingen hemlighet att länstidningarna minskar hela tiden. Ute i länet drar man ned om man inte redan helt lagt ner sina lokalkontor och bevakning blir därefter. Det man måste veta är att de drivs av storbolag inom media som uppbringar enorma summor media- och presstöd som används för att maximera vinsten. Vi ser att det finns ett jättestort behov av att läsa om det lokala och det som finns runt omkring en och känner att vi måste bidra till att fylla det, säger Peder Gidlund, och poängterar att man bjuder in ”Locals” att vara med och bidra med ”Local News”.

Nationell undersökning på gratistidningarna

Nyligen har organisationen Gratistidningarna fått resultatet av den första stora nationella undersökningen på gratistidningarnas räckvidd och läsarbeteende. Resultatet var delvis förväntat men nu även bekräftat. Gratistidningarna tar större plats och har en allt större del av den lokala bevakningen.

Det var Dennis Oscarsson Krook i sin roll som projektledare på Gratistidningarnas branschorganisation som tog initiativet till undersökningen som till största del bekostades av de tre största gratistidningshusen i Sverige.

– Jag ville tydliggöra vad kanalen gratistidningar verkligen gör istället för att enskilda tidningar står och kämpar för sin sak på sin lokala marknad. Vi tog reda på hur det verkligen ligger till, förklarar Dennis.

Dennis Oscarsson Krook projektledare på Gratistidningarnas branschorganisation.

Undersökningen gjordes till stor del av RAM, Research and Analysis of Media, genom panelundersökningar och läsarpaneler från stora delar av landet. Räckviddsundersökningarna är gjorda av Orvesto.

Undersökningen visar att av läsarna tillhör 34% gruppen Fantasterna, 44% Realisterna och 22% är Inte imponerade. Men även de som anser sig vara inte imponerade av produkten läser den.

– Ett oväntat resultat är att gruppen som är fantaster är höginkomsttagare och den yngre publiken. Sen är det förvånade nog flest äldre i gruppen Inte imponerade. Det beror nog på att de äldre jämför tidningen med den betalda dagstidningen medan yngre läsare kanske inte läser dagstidningar alls utan jämför innehållet med sin sociala feed i mobilen där kvalitativ lokal journalistik lyser med sin frånvaro, berättar Dennis.

Statistik från rapporten ”Gratistidningarnas förändrade roll”.

På frågan vad Dennis Oscarsson tror om framtiden för pappersgratistidningen svarade han.

– Jag vet att folk vill fortsätta ha lokala nyheter sen är det frågan i vilken form folk vill ha det. 

– Papperstidningen är fortfarande ett bekvämt sätt att läsa för att ta till sig mycket information på kort tid. Sen kompletteras det med digitala kanaler hela tiden. 

– Men digitalt tappar du de flesta inom några minuter till annat. Jag tror också att annonsörer kommer fortsätta betala för den räckvidden som tidningen ger under en lång tid framöver. 

– I de digitala kanalerna blir det mer nischat och där pratar du med dina redan befintliga kunder. För att nå utanför detta är gratistidningen, enligt mätningen, outstanding.

Källa: Rapporten ”Gratistidningarnas förändrade roll”, Bjäre.nu

Inlägget Gratistidningarna är på rätt väg dök först upp på Luleå Gratistidning.