Insatser för Norrbottens kulturliv prisas

Insatser för Norrbottens kulturliv prisas

Tidigare pristagare

2017 Cecilia Björklund Dahlgren, Stockholm
2016 Sofia Jannok, Gällivare
2015 Norrbottens riksspelmän
2014 Mikael Niemi, Pajala
2013 Tusen Toner, Kiruna
2012 Arjeplog Filmfestival, Arjeplog
2011 Bengt Pohjanen, Överkalix
2010 Agneta Andersson, Kiruna
2009 Sture Berglund, Piteå
2008 Lotta och Tommy Svensson, Båtsuoj Samecenter
2007 Lars Pirak, Jokkmokk
2006 Ulla och Ronny Eriksson, Krokodil Piteå
2005 Ingela Bergman, museichef Silvermuseet Arjeplog.
2004 Albert Falck, isskulptör Gällivare

– Verkligen jättekul! För mig kommer inspirationen norrifrån; från naturen, årstiderna, tystnaden och från den norrländska folksjälen. Jag ser mig själv som en ambassadör för Norrbotten. Även om jag bor i Stockholm tillbringar jag väldigt mycket tid i norra Sverige som verkligen satt dansen på kartan. Ni är föregångare, inte bara i Sverige utan även i ett internationellt perspektiv, säger Cecilia Björklund Dahlgren.

Initiativtagare till landets första danslärarutbildning

Cecilia Björklund Dahlgren har över 40 års erfarenhet och kunskaper från danskonstens område, och har gjort många viktiga insatser för utvecklingen av danspedagogiken och etablerandet av dansen i våra skolor. Bland annat var hon initiativtagare till och skapare av landets första danslärarutbildning vid Luleå tekniska universitet i Piteå, och även den som ligger bakom Stiftelsen Institutet Dans i skolan, med regeringsuppdraget att ”inspirera och sprida kunskap så att alla elever får möta dansen som uttrycksform i skolan.”

Stor betydelse för Piteå som universitetsort

Priset delas ut för 14:e året i rad och Gunnar Eikeland, vd Sparbanken Nord, betonar Cecilias betydelse för dansen som konstform i Norrbotten.

– Vi är stolta över att i år kunna dela ut priset till Cecilia som betytt – och betyder – mycket för Piteå som universitetsort inom konst, kommunikation och lärande. Kulturen betyder oerhört mycket för vår regions utveckling och Cecilia har stor del i att dansen som konstform placerat vårt län på den nationella kulturkartan

Juryns motivering

”Med en energi utöver det vanliga har Cecilia varit drivkraften bakom danspedagogikens inträde i universitetsvärlden. Som nybliven professor flyttar hon nu fram positionerna för danspedagogiken. Cecilia har en unik förmåga att utveckla metoder som gör dansen tillgänglig för alla barn, oavsett kön, etnicitet eller social bakgrund.”

 Detta inlägg finns i sin helhet på Luleå Tekniska Universitet hemsida https://www.ltu.se/ltu/media/news