Internationell tävlingsstatus för Luleå Big Air

Internationell tävlingsstatus för Luleå Big Air

Fler nyheter från Luleå Big Air:

På tävlingsområdet kommer det finnas en ”minivinterstudio” med två programledare. Speaker under tävlingen är Jesper ”Jeppenator” Norén, som kommer att vara expertkommentator i tv vid tävlingarna i freeski under OS i Pyeongchang.

Luleå Big Air kommer att livesändas och kan fritt streamas av medier. Redan nu är det klart att några av landets största redaktionella skid- och snowboardsajter kommer att sända evenemanget.

Utöver tävlingsklasserna går det även att delta i en studentklass. Där avgör publikens jubel i stället för domare.

Mer information finns på:
http://luleabigair.se
www.facebook.com/luleabigair
www.instagram.com/luleabigair
https://vimeo.com/245208034

Program Luleå Big Air 10 februari:
Inhopp: 08:00
Åkarmöte: 10:30
Första start kval: (två åk): 11:00
Lunch: 13:00
Final (tre åk) start: 14:30
Prisutdelning: 18:30
Efterfest på STUK

Luleå Big Air har blivit en av Luleås stora folkfester vintertid. I fjol kom 6000 besökare till universitetsområdet för att se de tävlande skid- och snowboardåkarna ta fart från den 22 meter höga rampen och göra sina tricks.

– I år hoppas vi på 10 000 besökare. Det här är en av de största tävlingarna i sitt slag i Sverige. Det betyder mycket att Luleå Big Air nu är FIS-klassat via Svenska Skidförbundet och att åkarna som deltar har möjlighet att samla rankingpoäng mot större internationella tävlingar och OS. Det ska bli väldigt kul att bjuda åskådarna på absolut toppåkning, säger Hugo Mörtsell, marknadsansvarig för Luleå Big Air.

Hoppas på fler tävlande

Anmälan till Luleå Big Airs fyra tävlingskategorier – dam- och herrklass i skidor respektive snowboard – öppnar i dag. De fyra studenterna som arrangerar tävlingen hoppas att FIS-statusen ska ge fler tävlande i damklasserna.

– Vi har jobbat stenhårt med tävlingen sedan i september. Det är sjukt kul att kunna nå ut till så många människor och att locka så många besökare hit till universitetsområdet, säger Hugo Mörtsell.

Luleå Big Air är kostnadsfritt för besökarna och bjuder på ett stort antal kringaktiviteter för alla åldrar. Under hela dagen den 10 februari går det bland annat att testa på hundspannsåkning, labyrintorientering i snön och längdskidor. Friluftsbutiker och andra lokala företag kommer finnas på plats och för hungriga och törstiga finns foodtruck och bar.

Om arrangemanget:
Luleå Big Air, som blivit en av Sveriges största hopptävlingar för skid- och snowboardåkare, arrangeras av en fristående förening bestående av fyra studenter på Luleå tekniska universitet. Luleå Big Air har funnits sedan 2015 och har vuxit stort sedan dess, från knappa 2000 besökare första året till 6000 i fjol. I år hoppas arrangörerna på över 10 000 besökare.
Tävlingsrampen och alla kringaktiviteter är samlade till universitetsområdet på Porsön i Luleå.
Studenterna som driver evenemanget är Christian Uhlan, projektledare, Hugo Mörtsell, marknadsansvarig, Anton Blomdahl, ekonomiansvarig, och Erik Gustavsson, tävlingsansvarig.

I media:

 Detta inlägg finns i sin helhet på Luleå Tekniska Universitet hemsida https://www.ltu.se/ltu/media/news