Internationella materialkonferensen FPCM hölls i Luleå

Internationella materialkonferensen FPCM hölls i Luleå

– Konferensen blev precis så bra och uppskattad som vi hoppats på, de främsta forskarna var med och de yngre deltagarna presenterade viktiga resultat, säger Staffan Lundström, professor och ämnesföreträdare i strömningslära vid Luleå tekniska universitet, och ansvarig för den 14:e upplagan av den internationella konferensen Flow Processing in Composite Materials som för första gången hölls i Norden.

Flertalet plenary och keynote-föreläsare hade bjudits in. Bland annat Philippe Geubelle, professor vid universitetet i Illinois, USA. Hans forskargrupp hade just blivit publicerade i Nature, med nya rön om hur polymera kompositmaterial kan produceras mer energisnålt.

Professor Kristiina Oksman, ämnesföreträdare i trä- och bionanokompositer vid Luleå tekniska universitet, var också inbjuden som plenary speaker. Hennes presentation handlade om cellulosa nanomaterial och hur det används i kompositprocesser och förbättrar kompositens egenskaper.

– Jag tyckte det var en bra konferens och det var mycket trevligt att få hålla en plenary-presentation till forskarkolleger inom området. Det var också roligt att kunna visa Luleå och Norrbotten för alla internationella kompositforskare, många hade aldrig varit så långt norrut tidigare, säger Kristiina Oksman.

Förutom intressanta föredrag och diskussioner så innehöll konferensen även en utflykt till polcirkeln med ett stopp vid Storforsen.

Läs även

Forskare möts om framtidens material

Bilar måste bli lättare för att klara framtidens miljökrav och tillverkningen mindre energislukande. En möjlig väg dit är ökad användning av polymera fiberkompositer – material som är lätta och samtidigt starka.
Nästa vecka samlas forskare från 30 länder i Luleå för konferensen FPCM-14, som täcker…

 Detta inlägg finns i sin helhet på Luleå Tekniska Universitet hemsida https://www.ltu.se/ltu/media/news