Klassisk resetävling ställer om

Åke Tapani som sitt alter ego “Sällskapsture” har fått bra respons från deltagande företag att man nu riktar blickarna än mer mot den lokala handeln.

I tio år har Norrbotten Gratistidning hållit resetävlingen Sällskapsturen och många läsare har tagit chansen att skicka in sina svar tillsammans med finurliga motiveringar. Men med den pågående pandemin ändras konceptet.

– Det känns inte så bra att uppmana till resor just nu, men däremot till lokal handel. Så den här gången är det presentkort till lokala företag som ligger i potten, säger Åke Tapani, på Norrbotten Gratistidning.

För många har Sällskapsturen-tävlingen blivit något av en höjdpunkt under en annars ganska mörk och långsam inledning av året. Under flera år åkte ett stort gäng vinnare på de gemensamma charterresorna, som bland annat gått till Gran Canaria. Med fler orter med i tävlingen ändrades högvinsterna till att i stället vara resepresentkort på 10 000 kronor.

– Det blev lite svårt att få ihop en gemensam resa med alla vinnarna, så det var uppskattat av många att kunna göra en valfri resa i stället, säger Åke Tapani.

Men med reserestriktioner och en än så länge okänd utveckling under 2021 ställdes frågan om den traditionsenliga tävlingen skulle ställas in.

– Vi kände att vi mer än någonsin behöver något roligt nu, så vi har diskuterat hur vi ska kunna göra en bra tävling. Lösningen blev att uppmuntra till lokal handel i stället för resor. Det känns extra viktigt nu när många restauranger och butiker har det svårt. Och vi får tänka på att varje krona som vi kan lägga på den lokala handeln bidrar till att de här uppskattade och viktiga verksamheterna kan överleva, berättar Åke Tapani.

Under fyra veckor kommer en högvinstvinnare att utses på respektive tävlingsort. Den personen kammar hem presentkort till ett totalt värde av 10 000 kronor som kan användas hos de företag som deltar i tävlingen.

Deltagare på mindre orter som Jokkmokk, Pajala och Älvsbyn ingår i grannortens tävling.

– Vi har valt att dela upp det på 10 presentkort på 1 000 kronor vardera, så att vinnarna får lite större flexibilitet och inte behöver handla för allt på ett och samma ställe, förklarar Åke Tapani.

Köp era julklappar lokalt

Norrbotten Gratistidning har också under många år jobbat med “Local hero”-konceptet, som går ut på att gynna just lokalt näringsliv. Det är naturligt för gratistidningen, som ägs lokalt.

– För många har det här året varit enormt tufft. Nu närmar vi oss en julhandel som inte heller blir som normalt, så jag vill verkligen uppmana så många som möjligt att försöka köpa julklappar och annat från lokala verksamheter, avslutar Åke Tapani.

Fakta Sällskapsturen – Special Local Hero: Tävlingen körs under vecka 3 till 8 under 2021. Följande orter i Norrbotten är med Kiruna/Pajala, Boden/Jokkmokk, Piteå/Älvsbyn och Luleå.

Inlägget Klassisk resetävling ställer om dök först upp på Luleå Gratistidning.