Miljoner i statligt stöd – men ändå blir det så fel

Norrköpingsägda tidningarna NSD och Kuriren med allvarliga felaktigheter om konkurrenten Norrbotten Gratistidning.

I tisdagens papperstidningar från Norrköpingsägda Norr media går det att läsa att Norrbotten Gratistidning stänger kontoret i Luleå. Uppgiften är dock helt felaktig.
– Jag undrar om det är önsketänkande? I själva verket satsar vi – både på befintliga orter och nya, säger Peder Gidlund, ansvarig utgivare och delägare.

Den som läser vidare i artikeln i Norr media får en något mer korrekt bild. De fysiska kontoren i Piteå och Boden avvecklas för tillfället, något som kopplas till den pågående pandemin.

– När en lokal annonssäljare inte kan besöka kunder med hänsyn till att minska spridningen av Covid-19 blir det en onödig utgift, särskilt i ett läge när många, inklusive vi, har det tufft. Vi beslutade därför att kraftsamla och hålla igen på fasta kostnader så långt som möjligt och satsa på kärnan i verksamheten: våra lokala gratistidningar som når alla hushåll på orterna där vi finns, säger Peder Gidlund.

Nya satsningar

Det finns inga planer på att minska antalet orter där Norrbotten gratistidning kommer ut, snarare tvärtom. Gratistidningarna med sin räckvidd har en renässans och under våren är planen att presentera nya satsningar.

Monica Stubé tillsammans med gänget på Luleå- och Norrbotten Gratistidning öppnar upp för nya satsningar. Här vid kontoret i Luleå på Hermelinsgatan 1.

– Vi tror enormt på norra Sverige och kommer att fortsätta satsa här. Vi gör det med lokalt ägande, för oss är det viktigt att gynna det lokala näringslivet så långt det bara är möjligt, inte skicka pengar till en stor koncern och stiftelse i södra Sverige, säger Peder Gidlund.

Statliga stöd

Beviljade statliga driftstöd 2020 för NSD var 22 miljoner kronor och Norrbottens Kuriren 20 miljoner kr. Dessutom erhåller man miljonstöd i “Stöd för lokal journalistik” och distributionsstöd kan man läsa på sajten “Affärer i norr”.

Inlägget Miljoner i statligt stöd – men ändå blir det så fel dök först upp på Luleå Gratistidning.