Ny köttbutik på Storgatan 43

Det är fredag eftermiddag och kunderna hittar redan in till den nya butiken i centrala Luleå. Foto: Thomas Åberg, @norrland247

Svenskt kött och charkuterier över disk

Med personlig service och kunskap om styckdetaljer ska den nya butiken erbjuda lokalt eller svenskt kött i centrala Luleå. Butiken öppnade för tre veckor sedan men har varit aktiv i fyra år från Lilla skafferiet på Bergviken.

– Vi växlar upp med nya butiken i stan och erbjuder fler produkter och i större volymer, säger Andreas Krekula, köttansvarig och delägare.

Egen styckning

Andreas berättar att de värnar om den lokala kvalitén, djuren och bönderna. Styckning är ett hantverk där hela kedjan är lika viktig.

– Med lång erfarenhet av branschen kan vi kötthantering och vi vet att ett välmående djur ger bättre smak, säger Andreas.

– Vi eftersträvar hållbarhet i hela kedjan och jobbar efter mottot ”from nose to tail”, fortsätter han.

Beställ julmaten i tid

Till julen erbjuder butiken klassiska delikatesser av högsta kvalité. De gör egna skinkor och julkorvar och har tagit fram tre storlekar av julkorgar som presentartiklar till företag eller privatpersoner. Det är en bas av färdiga delikatesser sedan kan man beställa mer från charken efter behov.

– Men var ute i god tid så får du bästa bitarna och slipper onödig stress, tipsar Andreas. Julkorgarna är väldigt eftertraktade av företag eftersom de även klarar att leverera stora volymer och erbjuder utkörning.

Lokal oxfilé till helgmiddagen. Foto: Stefan Lövgren

Svenskt kött

Köttbutiken erbjuder svenskt kött från noga utvalda djur. Som standard kan du handla kött från nöt, gris, lamm, ren och beroende på säsong tar de även in viltkött som älg, rådjur, dovhjort, kanin eller gås.

Kunder får gärna komma in och prata kött eller tillagning med personalen samt efterfråga någon speciell styckningsdetalj.

– Många gånger köper vi hem efter förfrågan och eftersom vi styckar själva kan vi anpassa hanteringen efter olika behov, säger Andreas.

Butiken provar varorna löpande så de vet vilken kvalité köttet har och hur det uppträder i stekpannan.

Populära köttlådor

På beställning sätter butiken ihop köttlådor med smakupplevelser av nöt och gris samt efter säsong lamm och ren. Det är i huvudsak klassiska styckdetaljer blandat med mindre vanliga bitar.

– Vi tar vara på hela djuret vilket innebär mindre matsvinn och fler intressanta styckdetaljer att utforska i köket, berättar Andreas.

När man köper större volymer som en låda erbjuder även butiken hemleverans.