Nya studenter välkomnades i Piteå

– Välkomna till Luleå tekniska universitet i Piteå. Jag vill tacka er för att ni är här, för att ni valt vårt universitet, för att ni valt att komma hit till Piteå och göra vårt universitet till ett bättre universitet, sa Cathrine Norberg, prorektor vid Luleå tekniska universitet och intygade att de nya studenterna gjort ett klokt studieval.

– Jag vet att ni gjort ett bra val, studenter från Musikhögskolan i Piteå har ett gott renommé och är eftertraktade på arbetsmarknaden.

Gör världen bättre

De cirka 100 nya studenterna fick under dagen ta del av information från lärare, kåren, och administrativt anställda. Patrik Häggqvist, huvudutbildningsledare vid institutionen för konst, kommunikation och lärande talade om det stora språng i livet som det faktiskt är att lämna hemmet och påbörja universitetsutbildningar.

– Det här är kanske en klyscha men det här är faktiskt den första dagen i ert nya liv. Försök ta tillvara på det och fundera på den ni vill vara. Ni har kommit till, vill jag påstå, en av de häftigaste och mest kreativa platserna som finns i Sverige men den miljön är ingenting utan er.

Till sist uppmanades studenterna att inta ett generöst förhållningssätt till livet.

– Dels önskar jag att ni är generösa mot er själva men också mot era klasskamrater och lärare. Försök alltid att se det bästa och finaste hos varandra och dela med er av era nya kunskaper, det kommer kanske att göra världen lite bättre än den var innan, sa Patrik Häggqvist.

De nya studenterna kommer att läsa utbildningarna inom ljudteknik, musik, konstnärlig kandidat, gehörsbaserat musikskapande, journalistik och medier, danslärare och musiklärare.

Hans Jonsäll, 25 år, Sundsvall, musik, konstnärlig kandidat

– Jag har tidigare läst humaniora i Uppsala men har alltid varit intresserad av musik och vill testa lyckan. Det känns också väldigt bra att flytta norrut igen och när jag var här på studiebesök fick jag känslan att detta var en perfekt miljö för mig.

Foto: Lars Andersson

Maya Örnberg Pettersson, 23 år, Nyköping, musiklärare

– Jag har velat bli musiklärare sedan jag gick i fyran och äntligen är jag här. Jag har försökt komma in här i tre år så det känns fantastiskt kul att vara på plats. Hälften av alla musiklärare jag har haft har studerat på Musikhögskolan i Piteå så det föll sig naturligt att söka sig hit.

Foto: Lars Andersson

Joanna Schöld, 19 år, Lycksele, musik, konstnärlig kandidat

– Jag är här för att jag vill utvecklas i mitt tvärflöjtsspelande och jag vill dessutom inte flytta söderut. Det känns bra att vara här, det ska bli kul.

 Detta inlägg finns i sin helhet på Luleå Tekniska Universitet hemsida https://www.ltu.se/ltu/media/news