Sömnadstrenden allt starkare: Försäljning och service ökar kraftigt för Bernina Norrland

Bernina Norrland är inrymt i den vackra gårdsbutiken i Gammelstad, Luleå.

Under 2021 nästa dubblerade Bernina Norrland sin omsättning och 2022 har startat på samma intensiva vis. Bakom företagets kraftiga ökning inom försäljning och service finns ett allt starkare intresse för sömnad – och inte minst för de schweiziska kvalitetsmaskinerna från Bernina.

Förra året firade Ingegerd och Martin Isaksson 25 år med företaget Bernina Norrland, inrymt i den vackra gårdsbutiken i Gammelstad, Luleå.

Och vilket jubileumsår det blev! 

– Vår årsomsättning har tidigare legat runt drygt en halv miljon kronor. För 2021 når vi upp till nästan en miljon. Den positiva trenden håller i sig även i år, berättar Martin.

Bernina Norrland erbjuder hela Berninas sortiment inklusive garanti, service, reservdelar och utbildning.

Företaget är ett av tre i landet som är auktoriserat för Bernina 8-serie maskiner samt Bernina Q 16-20-24 Quiltmaskiner.

Stor kundkrets som växer

Kunderna finns över hela Norr- och Västerbotten samt  även i andra delar av landet – och i Finland, eftersom Martin behärskar det finska språket. I kundkretsen finns såväl entusiastiska privatpersoner som skolor och företag inom sömnad.

– Vi har byggt upp en stor kundkrets genom åren, och fått allt fler kunder den senaste tiden. Ingegerd har ett genuint intresse av sömnad sedan många år och vet hur viktigt det är med kvalitet i en symaskin. Jag har mångårig och bred erfarenhet av el och mekanik. Och vi har följt med noga i utvecklingen till dagens digitala, berättar Martin.

– Att vi är en av få som erbjuder både försäljning och service och att vi finns till hands lokalt, vet vi också att många uppskattar. Vi är även tillgängliga året runt – förra sommaren servade vi t.ex. 160 symaskiner från olika skolor medan eleverna var på lov.

Schweizisk precision

Bernina har idag cirka tio procent av världsmarknaden för symaskiner och står för högsta kvalitet.

– De stora konkurrenterna är ägda av investmentbolag och har nästan all produktion i Kina. Men Bernina är ett familjeföretag i fjärde generationen som fortsätter att producera maskiner med högsta precision i Schweiz och i en egen uppbyggd produktionsanläggning i Thailand. Vi känner oss mycket trygga med att sälja dessa högkvalitativa produkter, förklarar Martin.

– Den som börjat sy med en Bernina vill sällan byta till något annat!

Digitala maskiner ger nya möjligheter

Dagens moderna symaskiner är helt elektroniska och digitala.

– Du kan t.ex. ta ett foto av ett mönster och läsa in det i maskinen. Sedan syr den mönstret automatiskt. Det behövs bara en knapptryckning, säger Martin som enbart ser positivt på utvecklingen och menar att den öppnar för ännu mer kreativitet i sömnaden.

När man köper en Bernina av Ingegerd och Martin ingår utbildning i deras lokaler, liksom garanti och service.

– Och har kunden som köpte en Bernina frågor efter utbildningen hos oss är det bara att höra av sig så hjälper vi till – det ingår också i köpet, säger Martin, som understryker att man enbart har utbildning för dem som köper en Bernina-maskin.

Men Bernina Norrland erbjuder reservdelar och service till de flesta andra symaskinsmärken som finns på marknaden, inklusive industrisymaskiner.

Tydliga trender bakom uppgången

Att företaget expanderat så kraftigt den senaste tiden tror Martin beror på flera saker.

– Det finns en stark trend att återbruka och sy om kläder och andra föremål av tyg. Det gäller både privatpersoner och företag. Dessutom har allt fler börjat intressera sig för sömnad som en givande hobby – inte minst yngre och män. Sedan har helt klart pandemin spelat en roll. Många har under tiden med restriktioner börjat sy mer  och fastnat för denna fina och roliga syssla, säger Martin.

Han tror också att de moderna, digitala maskinerna lockar särskilt den yngre målgruppen, som ju är uppvuxen med datorer och I-phones.

Förra året firade Ingegerd och Martin Isaksson 25 år med företaget Bernina Norrland.
Och vilket jubileumsår det blev! Företagets årsomsättning ökade från tidigare drygt en halv miljon kronor till nästan en miljon. Och den positiva trenden håller i sig även i år.

Tvättäkta familjeföretag

Liksom Bernina i Schweiz är Bernina Norrland ett tvättäkta familjeföretag.

– Förutom Ingegerd och jag så bidrar även vår barn Fredrik och Åsa till verksamheten. Åsa fixar vår hemsida och Fredrik, som är teknikkonsult, hjälper till där det behövs extra tekniskt kunnande. Han var t.ex. med när vi installerade en av Berninas allra största modeller hos en syateljé i finska Uleåborg i höstas, berättar Martin.

Bildtexter: 

  1. (Motiv: Ingegerd och Martin)

Förra året firade Ingegerd och Martin Isaksson 25 år med företaget Bernina Norrland.  

Och vilket jubileumsår det blev! Företagets årsomsättning ökade från tidigare drygt en halv miljon kronor till nästan en miljon. Och den positiva trenden håller i sig även i år.

  1. (Motiv: Butiken)

Bernina Norrland är inrymt i den vackra gårdsbutiken i Gammelstad, Luleå.

Inlägget Sömnadstrenden allt starkare: Försäljning och service ökar kraftigt för Bernina Norrland dök först upp på Luleå Gratistidning.