Stark återhämtning för turismen i Norrbotten

Intresset för lokal mat har ökat explosionsartat och det finns ännu ett stor tillväxtpotential på den fronten inom besöksnäringen i Swedish Lapland. Det går hand i hand med hållbarhet som är allt mer efterfrågat av besökare, säger Annika Fredriksson, t f VD på Swedish Lapland Visitors Board. (Foto: Mats Engfors)

Norrbotten har varit en populär semesterdestination hittills i sommar – både bland norrbottningar och tillresta. En tydlig trend är att intresset för lokal mat har ökat explosionsartat

– Vi ser en tydlig återhämtning jämfört med förra året men når inte upp till 2019 års nivå, säger Annika Fredriksson, t f VD på Swedish Lapland Visitors Board.

Hur har turismen utvecklats och varit hittills denna sommar i Norrbotten?

– Generellt så har den ökat jämfört med förra årets pandemisommar, men den har inte återhämtat sig till 2019 års nivå, konstaterar Annika Fredriksson.

Hur ser det ut i en historisk jämförelse och jämfört med förra sommaren?

– Det är ännu för tidigt att säga något om hela sommaren eftersom vi får gästnattsstatistik med en månads fördröjning, men antal gästnätter i juni har i alla fall ökat med 25 procent jämfört med 2020. Jämfört med 2019 är det en minskning med 36 procent.

Är det några områden – näringar eller platser – som det gått särskilt bra för?

– Fjällen! Allt fler har upptäckt vandring och väljer en aktiv semester utomhus. Bad vid kusten går bra och det finns en uppdämd längtan efter att få gå på restaurang och träffa nära och kära.

Har det varit många besökare från andra delar av landet och kanske från andra länder?

– Det finns inte sammanställd statistik som redovisar varifrån de svenska besökarna kommer ifrån. Men under juni så har andelen svenska besökare ökat, samma med besökare från Norge och Finland samt bland annat Tyskland, Italien och Frankrike.

Hur omfattandet har ”hemestrandet” – turistande från boende i den egna regionen – varit? Ser ni någon ökning eller ändring där?

– Vi har som sagt ingen statistik över varifrån i Sverige besökare kommer men över lag har många valt att semestra nära hemmet under pandemin. Det kompenserar dock inte fullt ut för långväga besökares frånvaro, då lokala gäster har andra köpmönster.

Är det någon särskild kreativ ny satsning/projekt/anläggning/trend etc inom turism och besöksnäring i regionen som ni skulle vilja framhålla särskilt denna sommar?

– Många fler är bilburna och reser runt på egen hand. Hyra stuga eller enskilt boende där resesällskapet kan umgås corona-säkert har varit populärt.

– Det finns ett bubblande engagemang i många byar och i sommar har personliga och corona-säkrade arrangemang som sommarcaféer, kulturarrangemang, kulturguidningar, loppisar och liknande lockat besökare och bidragit till en attraktiv och personlig upplevelse.

– För att möta upp den nya trenden med ökat antal bilburna gäster har vi dragit igång ett projekt som serverar förslag på olika tematiska bilrutter i Google Maps.

Med omfattande turism kommer också utmaningar och belastningar för en region. Är det något särskilt ni noterat vad gäller detta?

– Trängsel och nedskräpning vid Kungsleden och olika rastplatser, samt bilar som parkeras hej vilt eftersom det inte finns tillräckligt med parkeringsplatser vid eftertraktade platser. Men den största riskfaktorn är de som är ovana vid vildmark och är illa förberedda vid väderomväxlingar. Vi ser att detta är något som kommer att bli ett allt större problem i framtiden i och med att allt fler lockas ut i naturen.

Finns det några intressanta iakttagelser eller slutsatser att dra inför nästa sommarsäsong? T.ex. sådant man kan expandera, utveckla eller förbereda ännu bättre.

– Anläggningar och besöksmål – stora som små – måste anpassa sig mer efter besökare som reser runt med bil, tåg eller buss. Efter flera stickprov visar det sig att många inte syns där besökarna befinner sig, t.ex. i digitala kartverktyg som var man numera har i sin smartphone. Eller att man har felaktig information. Sen får man inte underskatta behovet av trygghet – pandemin pågår fortfarande och hygienrutinerna granskas av många ögon. Att kunna kommunicera sina åtaganden för att minska smittspridning är A och O – även nästa år.

– Intresset för lokal mat har ökat explosionsartat och det finns ännu ett stor tillväxtpotential på den fronten inom besöksnäringen i Swedish Lapland. Det går hand i hand med hållbarhet som är allt mer efterfrågat av besökare.

Har ni andra reflektioner eller fakta från sommarens turism hittills som är intressanta?

– Swedish Lapland är en destination som är beroende av internationella besökare. Hemestrande eller svemestrande i all ära men vi behöver fler hållbara och pålitliga transporter till vår destination för fortsatt positiv hållbar utveckling. Det gäller även svenskar som bor mer söderut, de tar sig i första hand till mer tillgängliga destinationer såsom Höga Kusten eller Åre.

Vad tror ni om turism och besöksnäring i regionen inför kommande höst och vinter?

– Affärsresandet, även det lokala, kommer att öka till hösten. Vi ser redan att batterifabriker och andra större industriprojekt kräver fler hotellbäddar och även lokala konferenser och andra fysiska möten blir fler i takt med att fler blir vaccinerade. Vi hoppas att dessa företag tar tillfället i akt att visa upp allt det fina som finns att upptäcka i destinationen och räcker ut en hand till lokala turistentreprenörer.

För mer information besök www.swedishlapland.se

Inlägget Stark återhämtning för turismen i Norrbotten dök först upp på Luleå Gratistidning.