Stiftelse för Bergsskolan i Filipstad på plats

Stiftelse för Bergsskolan i Filipstad på plats

− Gruv-, stål- och bergmaterialindustrin behöver den kompetens Bergsskolans utbildningar ger och kan erbjuda spännande framtider till dem som tar examen där. Det är därför vi satsar egna pengar för att driva skolan vidare, säger stiftelsens ordförande Johnny Sjöström, till vardags vd för Uddeholms AB i Hagfors.

Skolan, som akademiskt är en del av Luleå tekniska universitet (LTU), har i dagsläget fyra högskoleprogram, två treåriga ingenjörsutbildningar och två tvååriga teknikerutbildningar. Trots fjolårets konkurs för den gamla stiftelsen har ansökningarna strömmat in till höstens utbildningar.

Det går fortfarande att söka till höstens utbildningar. Bergsskolan tillämpar så kallad sen antagning och kan anta behöriga studenter i stort sett fram till terminsstart om det finns platser kvar.

− Vi ser fram emot att få hälsa en ny kull studenter välkomna, säger Phillip Tretten vid LTU som ansvarar för Bergsskolan.

− Det är alltid svårt att veta hur många sökande som verkligen dyker upp på inskrivningsdagen och påbörjar sina studier, men åtminstone på metallsidan har vi platser kvar, säger Phillip Tretten.

Utöver de fyra akademiska utbildningarna ger Bergsskolan ett basår, där den som har en annan gymnasieutbildning kan kvalificera sig för en ingenjörsutbildning. Basåret ges som en del i Filipstads kommuns kommunala vuxenutbildning. Elever som klarat av basåret är garanterade plats vid Bergsskolans ingenjörs- och teknikerutbildningar. Även basåret är fortfarande öppet för ansökningar.

Kontaktperson: Gert Nilson, teknisk direktör, Jernkontoret, mobil 070 253 01 14, gert.nilson@jernkontoret.se

I media:

Tretten, Phillip – Universitetslektor

Organisation: Drift och underhållsteknik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser

Telefon: 0920-492855

 Detta inlägg finns i sin helhet på Luleå Tekniska Universitet hemsida https://www.ltu.se/ltu/media/news