STUK står för matglädje med omsorg och kreativitet

Vi satsar på vällagad mat som görs från grunden och med råvaror efter säsong – gärna från lokala leverantörer, säger Mattias och Sara på STUK.

– STUK är en restaurang som erbjuder alla matglädje med omsorg och kreativitet. Vår lunchbuffé innehåller alltid klassiska husmansrätter som följer säsongen, vällagad vegetarisk mat och spännande asiatiska rätter. Och varje fredag bjuder vår kökschef Sara Lundberg på en härlig efterrätt.

Mattias Taavola, verksamhetschef på STUK, vill lyfta fram restaurangens kvaliteter och inte minst kökschefen Saras läckra rätter och sätt att driva köket.

– Hon har lång erfarenhet i branschen och har gjort avtryck på flera restauranger – inte minst på Scandic Luleå där hennes grillbuffé blev en uppskattad klassiker. Här hos oss på STUK är hennes filosofi att laga maten från grunden med råvaror efter säsong och gärna från lokala leverantörer som Bodens Kött & Vilt och Nyhléns Hugossons.

Vällagad mat för alla

STUK ägs av Luleå Studentkår och Teknologkåren vid Luleå Tekniska Universitet, och har sedan starten 1989 varit mötesplats för studenter. Dessutom har STUK blivit Norrbottens största nattklubb. Men Mattias vill poängtera att STUK är en restaurang för alla Luleåbor och besökare i staden.

– Med våra fina lokaler och goda mat passar vi en bred publik både till lunch och middag. Lunch serverar vi alla vardagar och puben med enklare meny är öppen kvällstid måndag, onsdag, fredag och lördag.

Lunchbuffén innehåller alltid klassiska husmansrätter – ofta med en egen tvist, vegetariska eller veganska alternativ och asiatiska rätter. Norrländska specialiteter som palt och viltskav dyker upp med jämna mellanrum.

Take away, catering och julmat

STUK kan i vanliga fall ta emot över 400 gäster men så här i Corona-tider är antalet platser begränsat till 344.

– Därmed följer vi reglerna vad gäller distans. Dessutom erbjuder vi take away om man föredrar att äta hemma, säger Mattias.

Just nu är nattklubben och musikkvällar i princip satt på paus p.g.a. Corona. Men en del temakvällar med begränsat antal gäster blir det då och då under höst och vinter. Liksom julbord i början av december.

– Vi ordnar även catering ifall man vill njuta av vår goda mat hemma eller på privata tillställningar. Vi har olika varianter efter smak och budget. Just nu har vi t.ex. cateringmenyer med höstklanger som kan innehålla bl.a. vilt, lax och västerbottenspaj, berättar Mattias.

– Och om man inte hinner eller orkar laga all julmat – när den tiden kommer – går det förstås fint att beställa den från oss.

– STUK är en restaurang för alla. Saras härliga lunchbuffé bjuder alltid både på klassisk husman – ofta med en egen tvist, vegetarisk eller vegansk mat och asiatiska rätter á la Sara, säger verksamhetschef Mattias Taavola.

Matlagning med kärlek

I STUKs kök är det som alltid full fart och härliga dofter när tidningen hälsar på. Just denna dag kan lunchgästerna välja mellan hamburgerbuffé och kökets thaimat. Sara och hennes team har lagat vanliga och veganska hamburgare med krispiga pommes frites, klassiska tillbehör och egna dressingar. Kökets thaimat är från Saras egna recept med influenser från Thailand.

– Vi gör det allra mesta från grunden och bakar vårt eget bröd, berättar Sara som lagar allt med stor omsorg, kärlek och personlig kreativitet – inte minst vad gäller arbetade sallader, härliga såser och de läckra efterrätterna som är en extra bonus till fredagslunchen.

Saras mattips för hösten

Saras mattips så här i hösttider, som också sätter prägel på STUKs meny, är att ta vara på alla härliga rotsaker – gärna i kombination med vilt.

– Det finns så många underbara rotsaker som kålrabbi, kålrot, palsternacka, rotselleri, rättika, svartrot, persiljerot och jordärtskocka. Det finns även roliga varianter av vanliga rotsaker som morötter och rödbetor. Och de kan tillredas på så många olika vis – i gratänger, sallader, grytor, ugnsrostade eller bara kokta.

Frossa i rotsaker – gärna i kombination med vilt! Det är kökschefen Sara Lundbergs mattips så här i hösttider. Något som också går igen i STUKs meny under hösten.

Källa: STUK

Kontakt: För mer information besök www.stuk.nu eller följ STUK på Facebook.

Vill du få inspiration att laga goda hösträtter med rotfrukter finns mer information och recept på bl.a. ica.se, arla.se och receptfavoriter.se

Inlägget STUK står för matglädje med omsorg och kreativitet dök först upp på Luleå Gratistidning.