Tele2 lanserar 5G i Luleå och Boden

Sedan Tele2 var först ut med att lansera 5G i Sverige är Tele2s nätbolag fortfarande ensam omatt leverera 5G-hastigheter på över 1 Gbit/sekund. Utrullningen av Tele2s 5G sker successivtoch nu har turen kommit till Luleå och Boden. Det enda som krävs är ett 5G-redomobilabonnemang samt en telefon som är 5G-kompatibel.

Den 24 maj 2020 var Tele2 först ut med att lansera nästa generations mobilnät i Sverige. Tele2s nätbolag erbjuder sedan dess Sveriges enda nät med riktiga 5G-hastigheter på över 1 Gbit/sek, i enlighet med global 5G-standard. Lanseringen var startskottet för den nationella utrullningen av5G som innebär att nya master byggs och att äldre master runt om i landet successivt uppgraderas med 5G-tekniken.

Nu i veckan har Tele2:s utrullning nått Luleå och Boden och alla Tele2-kunder med ett 25 GB,50 GB eller Obegränsad-abonnemang och en 5G-kompatibel telefon från Samsung, Apple, Xiaomi, Sony och Huawei, kan använda Tele2s 5G-nät utan extra kostnad. För företag ingår 5G i abonnemang 5 GB, 15 GB, 50 GB och Obegränsad.

– 5G ger snabbare nät, fler uppkopplade enheter och lägre svarstider. Det möjliggör smartaresamhällen och företag, såväl som bättre upplevelser för privatkunder. 5G är helt enkeltframtidens teknik, som nu har nått Luleå och Boden, initialt med hastigheter på över 500Mbit/sek, säger Björn Lindberg, nätexpert på Tele2.I samband med utrullningen av 5G uppgraderar Tele2 dessutom kapaciteten i 4G-nätet. 

Det gerbättre täckning och högre hastigheter även för de som inte har 5G-kompitabla mobiltelefonerän. Uppgraderingen gör det befintliga 4G-nätet 50-200 procent snabbare.

– Medan vi bygger ut 5G passar vi även på att uppgradera våra 4G-basstationer med ny teknikoch utökad bandbredd. För de som inte hunnit hoppa på 5G-tåget än innebär detta en väsentliguppgradering. Det är det största och mest omfattande infrastrukturprojektet vi någonsin tagitoss för, säger Björn Lindberg.

Källa: Tele 2

Inlägget Tele2 lanserar 5G i Luleå och Boden dök först upp på Luleå Gratistidning.