Tidningarna påverkas negativt av postens varannandags-utdelning

Varannandags-utdelningen påverkar en del prenumeranter som inte längre får NSD, Kuriren och PT varje dag.

Den 2 maj infördes PostNord varannandags-utdelning även i den norra delen av landet och på Gotland. Det innebär att mottagare i de områdena får brev, tidningar och reklam varannan vardag. Det är en förändring som av många upplevs som en försämring, inte minst dagstidningarna där många prenumeranter drabbas.

– Med den här modellen för utdelning av brev, tidningar och reklam möter PostNord en verklighet som redan är här, där svenskarna skickar allt färre brev och allt fler paket. För många mottagare är det idag viktigare att kunna få sina e-handlade paket alla vardagar än att brevbäraren ska passera postlådan varje dag, oavsett om det finns brev att dela ut eller inte, säger Mathias Krümmel, vd för PostNord Sverige i ett pressmeddelande.

Det här förändringen är inte bra för dagstidningarna i länet där prenumeranterna inte längre får tidningen hem i brevlådan varje dag. Lenitha Andersson-Junkka, redaktionschef på Norrköpingsägda Norrmedia för NSD, Kuriren och PT beklagar att läsare kommer i kläm.

– Jag är jätteledsen för deras skull och hoppas att många av dom vill gå över till det digitala alternativet, säger Andersson-Junkka till SR Norrbotten.

Gratistidningarna klarar sig bättre

Förändringarna i utdelningen påverkar även gratistidningarna Kiruna Annonsblad, Pajala- och Jokkmokk Gratistidning som delas ut av PostNord. Vid kusten delas Luleå-, Boden-, Piteå-, Älvsbyn och Kalix Gratistidning ut av Svensk Hemleverans och där påverkas utdelningen inte på samma sätt.

Peder Gidlund, ansvarig utgivare på Kiruna Annonsblad och Norrbotten Gratistidning.

– Det är såklart inte optimalt att våra tidningar som är omtyckta och läses av alla inte kommer ut på samma veckodag som de alltid har gjort. Det är svårt att på kort sikt hitta någon lösning då det inte finns någon annan aktör uppe i vår norra landsända. Vi ser hela tiden över hur vi skall utveckla och förbättra våra produkter. En bra distribution med stor spridning är nyckeln när man ger ut gratistidningar och vi siktar på att inom några månader kunna presentera en mer långsiktig lösning för alla våra tidningar i Norrbotten, säger Peder Gidlund.

Källa: SR Norrbotten, PostNord

 

 

 

Inlägget Tidningarna påverkas negativt av postens varannandags-utdelning dök först upp på Luleå Gratistidning.