Tilldelas Piteå kommuns kulturpris

Juryns motivering

”David Myhr är en artist och låtskrivare som slog igenom i det Piteåbaserade bandet The Merrymakers på 90-talet. Yrkesmässigt är han knuten till LTU men har numera sin bas i Stockhom. Parallelt med arbetet som universitetslektor i låtskrivande, musikproduktion och branschkunskap har han en artistkarriär och är i år aktuell med sitt andra soloalbum.

David har även gjort sig känd för sina djupa kunskaper om gruppen The Beatles och uppträder ibland som en levande Beatles-jukebox. Att påstå att han är lite Here, There and Everywhere är ingen överdrift. David tilldelas stipendiet för sitt mångåriga engagemang och arbete i musikens tjänst, både yrkesmässigt och privat, samt som en uppmuntran för sitt fortsatta musikskapande.”

– Det kom som en blixt från klar himmel men känns förstås som en riktigt värmande och skön rejäl klapp på axeln. Jag har jobbat extremt hårt med min musik eller kanske framför allt för att försöka nå ut med min musik i trettio år. Att då få det här priset känns som en ordentlig kram uppifrån! säger David Myhr och berättar att priset blir en bekräftelse på att allt hårt jobb varit värt insatsen.

Brinnande passion

– När man är musiker som finansierar sina egna inspelningar så lägger man oerhörd tid och kraft på något som har en brinnande passion för. Men också en massa surt förvärvade slantar som man måste jobba in på sidan om, vilket gör att det blir dubbelt arbete i slutändan. Detta i en tid då ingen är villig att betala nämnvärt för musik. Då finns det absolut stunder då man undrar om det är värt det. Ett pris som detta bidrar starkt till känslan av att någon sett ens insatser på kulturområdet och att någon faktiskt tagit till sig det hela. Och det bidrar starkt till att svaret blir: ja, det var värt det!

David Myhr kommer ursprungligen från Piteå men har sedan många år sin bas i Stockholm. Parallellt med musikkarriären undervisar han på Musikhögskolan i Piteå. Att uppmärksammas av sin hemkommun ser han som extra roligt.

– Jag hade varma känslor för min gamla hemstad redan tidigare och de blev ännu varmare nu! Jag är både stolt och tacksam.

En milstolpe

David Myhr slog igenom med bandet The Merrymakers på 1990-talet har under sin långa karriär även skrivit både filmmusik och låtar åt andra artister. Piteå kommuns kulturpris ser han som en av många höjdpunkter på den pågående resan.

– Min karriär som kanske, om man ska vara ärlig, till största delen har gått i uppförsbacke har ändå haft några milstolpar genom åren som är viktiga för mig. En var skivkontraktet med The Merrymakers 1992, en annan Sgt Pepper Live 1994, en tredje debutalbumet 1995, en fjärde samarbetet med husguden Andy Sturmer från Jellyfish 1997 och sedan var det att skriva för japanska artister på 00-talet. Efter det följde solodebuten 2012 och att spela i New York, Tokyo, L A och så vidare. Detta pris hamnar nog på en sådan tio-i-topp-lista i livet.

Vad ska du göra för prissumman på 25 000 kronor?

– Istället för att täcka ”svarta hål” efter förluster från tidigare skivinspelningar har jag öronmärkt dem för framtida inspelningar! Men tyvärr åkte min telefon i golvet medan jag filmade prisceremonin så hälften går nog åt till att laga den.

[embedded content]

Kontakt

 Detta inlägg finns i sin helhet på Luleå Tekniska Universitet hemsida https://www.ltu.se/ltu/media/news