Högtflygande klimatmål efter ny kartläggning av regionala flygplatser

 Detta inlägg finns i sin helhet på Pajala Gratistidning Näringsliv hemsida http://pajala.gratistidning.com/

Pajala Flygplats är med i klimatprojekt.

Visionen är att tillsammans minska utsläppen med 50% på tre år, fossilfritt inrikesflyg innan år 2030 och helt fossilfritt flyg i Sverige år 2045. Tillsammans med 24 stycken flygplatser i Sverige så är vi med i projektet Grön Flygplats, som organiseras av Svenska Regionala Flygplatser (SRF). Grön Flygplats är ett klimatprojektet som enar de regionala flygplatserna i Sverige för ett hållbart resande.

Under 2019-2020 har Pajala Flygplats kartlagt utsläpp, energianvändning och cirkulära flöden. Detta var ett första steg i projektet, sedan följer olika mål samt att fortsätta att arbeta med att minska utsläppen, inte bara från flygplan utan även utsläppen från våra maskiner.

Fakta Grön Flygplats

Grön Flygplats är klimatprojektet som enar de regionala flygplatserna i Sverige för ett hållbart resande. Vår vision är en framtid utan utsläpp och med minskat avstånd mellan människor. Grön Flygplats jobbar för att Sverige ska bli världens första fossilfria land och är ett samarbete genom Svenska Regionala Flygplatser (SRF). Vi jobbar för ett fossilfritt inrikesflyg 2030 och ett helt fossilfritt svenskt flyg 2045. Genom Grön Flygplats skapas möjligheterna att tanka fossilfritt flygbränsle och att ladda elflygplan efterhand som tekniken utvecklas. Med Grön Flygplats bidrar SRF både till att målen ska nås och även till att förstärka arbetet med att utsläppen från flygplatsernas egen verksamhet på marken minskar. Grön Flygplats är ett treårigt projekt som fått stöd ur den Europeiska regionala utvecklingsfonden. Under projekttiden kommer SRF att samarbeta med många externa aktörer för att skapa förutsättningar för det hållbara resandet och möjliggöra att nya smarta produkter och tjänster skapas. Grön Flygplats driver på utvecklingen för att få fram en storskalig produktion av inhemskt biodrivmedel för flyg genom att få fler att köpa biobränsle och deltar i projekt som driver på utvecklingen av el- och hybridflygplan. Resan mot framtiden startar med Grön Flygplats!

Dessa flygplatser ingår i projektet Grön Flygplats: Arvidsjaur, Borlänge,

Gällivare, Hagfors, Halmstad, Hemavan, Höga kusten, Jönköping, 

Kalmar-Öland, Karlstad, Kristianstad, Lycksele, Mora-Siljan, Norrköping,

Pajala, Skellefteå, Stockholm-Västerås, Sundsvall-Timrå, Torsby, Trollhättan-Vänersborg,

Vilhelmina, Växjö, Ängelholm-Helsingborg, Örebro, Örnsköldsvik.

Källa: Pajala kommun

Inlägget Högtflygande klimatmål efter ny kartläggning av regionala flygplatser dök först upp på Pajala Gratistidning.