Rekordår för Yrkes-SM 2018 med över 300 deltagare

 Detta inlägg finns i sin helhet på Pajala Gratistidning Näringsliv hemsida http://pajala.gratistidning.com/

Rekordår för Yrkes-SM 2018 med över 300 deltagare

Sveriges yrkesskickligaste unga gör sig redo för SM. Under de senaste månaderna har tusentals yrkesskickliga unga tjejer och killar tävlat om en plats till Yrkes-SM 2018 i Uppsala. Mästerskapet pågår mellan 25–27 april och i år deltar över 300 deltagare inom 59 olika yrken. Vinnarna vid Yrkes-SM åker hem med en guldmedalj runt halsen samt titeln svenska mästare inom sitt yrke. Ett guld vid Yrkes-SM innebär också i många fall en plats i det svenska Yrkeslandslaget, och fortsatt tävlande i kommande internationella mästerskap som Yrkes-EM i Budapest senare i år.
Yrkes-SM 2018 blir det åttonde svenska mästerskapet och i år representerar över 300 deltagare 59 olika yrken inom kategorierna transport och logistik, industri-, maskin- och verkstadsteknik, bygg-, konstruktions- och anläggningsteknik, konst, kreation och mode, informations- och kommunikationsteknik samt social och personlig service. Detta år är också gymnasiesärskolan med och tävlar inom kategorierna hotell, restaurang och bageri, hälsa, vård och omsorg samt skog, mark och djur. Det blir ett rekordår för Yrkes-SM vad det gäller antal tävlande och antal yrken.  

Yrkes-SM är ett mästerskap för ungdomar som går eller har gått en yrkesutbildning i ett av de många företrädda yrkena. Målet med tävlingarna är att öka intresset för de olika yrkena och därigenom också höja statusen och öka attraktionskraften till svenska yrkesutbildningar. Men mästerskapet är inte bara för de tävlande. Under Yrkes-SM erbjuds skolor och allmänhet att gratis besöka tävlingarna och det 25 000 kvm stora tävlingsområdet för att titta, fråga och själva få prova på olika yrken. Allt för att inspirera och utbilda nya generationer. 

   – Det är fantastiskt roligt att vi har så många som 59 olika yrken representerade under SM. Under de tre dagarna tävlingarna pågår, kommer vi också utse årets yrkeslärare i Region Uppsala samt genomföra Sveriges jobbigast föräldramöte. Det är viktigt att
Yrkes-SM inte bara handlar om tävlingarna, utan att besökarna också har möjlighet att prova-på och få information om utbildningssystemet, branschernas behov och karriärvägar, säger Patrik Svensson, tävlingsansvarig vid WorldSkills Sweden. 

Det senaste Yrkes-SM anordnades 2016 i Malmö. Då besökte hela 22 000 personer evenemanget för att ta del av tävlingarna, prova på olika yrken, få information och inspiration inför sina framtida studie- och yrkesval eller heja på en bekant som tävlade. Besökarna, som till stor del bestod av lärare och elever, hade en positiv respons till sitt besök vid mästerskapet. Detta visade sig bland annat i en enkätundersökning där 75 % var mer positivt inställda till yrkesutbildning efter besöket på Yrkes-SM än innan.  

Organisationen bakom Yrkes-SM är WorldSkills Sweden som är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan. Yrkes-SMs huvudsponsorer är AFA Försäkring som värnar arbetsmiljö samt AMF som fokuserar på hållbara pensionslösningar

Källa: Wordskills Sweden