Unga lär nytt och skildrar sitt Tornedalen

 Detta inlägg finns i sin helhet på Pajala Gratistidning Näringsliv hemsida http://pajala.gratistidning.com/

– Om du som ung från Tornedalen anmäler dig till projektet får du en stor möjlighet att utvecklas inom kreativitet, samhällsfrågor och arrangörskap. Du kan i dina filmer lyfta fram och stärka din egen identitet samtidigt som du bidrar till en samhällsutveckling! Det menar Viktor Krutrök och Jonas Pietikäinen, som projektleder ”Meän Ääni: Unga filmskapare i Tornedalen”.

Meän Ääni: Unga filmskapare i Tornedalen” ger de medverkande en fantastisk möjlighet att utvecklas på flera plan. Här får ungdomar fritt skapa kortfilmer som ger deras bild av provinsens moderna identitet – Tornedalen idag. Nu söker vi främst gymnasielever som vill delta i projektet i kommunerna Kiruna, Gällivare, Pajala, Övertorneå och Haparanda.

Det berättar Viktor Krutrök som tillsammans med Jonas Pietikäinen leder satsningen som pågår tre år med start i höst.

Bakom projektet står Kulturens Bildningsverksamhet (Studieförbundet för kulturutövare) med stöd från Allmänna Arvsfonden och i samverkan med olika aktörer i provinsen.

Syftet är att spegla Tornedalens moderna identitet med hjälp av ungdomarnas kortfilmer. Samtidigt får de möjlighet till nytt lärande. Projektet öppnar också upp för nya samarbeten och ny utveckling i samhället.

– Frågor kring identitet i minoritetsgrupper blir allt viktigare. Nu vill vi höra de ungas röster! Vad som ofta berättas om Tornedalen är kopplat till äldre, traditionella bilder med bastu och machokultur, menar Viktor.

– I detta projekt får ungdomar fritt berätta vad de själva tycker är modern tornedalsk ungdomskultur. Oavsett om det blir zombieapokalyps i Korpilombolo eller dokumentär om skidträning så kommer det spegla en del av deras verklighet.

Lokala filmföreningar

Att film blev uttryckssätt i projektet beror på att många har en naturlig relation till rörlig bild och många unga gör egna kortfilmer på sociala medier.

Inom projektet kommer det att bildas filmföreningar i de fem Tornedalskommunerna. I varje förening ska deltagarna skapa kortfilmer och arrangera filmträffar med stöd från kreativa mentorer kopplade till kommunerna.

– I samarbete med Filmpool Nord har vi utrustning och program som motsvarar kraven för att göra riktigt bra amatörkortfilm, förklarar Viktor.

Första gruppen specialutbildas

Nu är Viktor och Jonas på en turné till gymnasieskolorna i provinsen och informerar om projektet.

– Först ska vi hitta deltagare till grupp A – de som ska göra filmer första året. De blir en kärngrupp som får en mer ingående utbildning. De ska sedan bli mentorer åt dem som ansluter de kommande åren, säger Viktor.

Projektet handlar alltså också om att utveckla ledarskap och samarbete bland ungdomarna.

Föreningarna som bildas bestämmer själva – inom rimliga ramar – vilka seminarier och workshops de vill arrangera. Det kan t.ex. handla om att ha workshops med kända filmskapare som inspiration. Man kommer även försöka göra delar av arrangemangen tillgängliga digitalt.

Avslutas med festival

Tredje och sista året ska deltagarna arrangera en kortfilmsfestival som turnerar genom Tornedalen, med nedslag i varje kommun.

– Vi kommer också att pitcha ungdomarnas filmer till större filmfestivaler och tv-kanaler. Det vore jättekul om de når ut till en större publik, säger Viktor.

Hela projektet utvärderas efter de tre åren och lever vidare med de bildade filmföreningarna som grund.

 

Källa: Meän Ääni

Kontaktinformation:

Kommer du från Tornedalen och går på gymnasiet, anmäl dig till ”Meän Ääni: Unga filmskapare i Tornedalen”! På hemsidan – www.meanaani.se – finns mer information.

Inlägget Unga lär nytt och skildrar sitt Tornedalen dök först upp på Pajala Gratistidning.