SÁPMI – Studio Acusticum, Erik Westbergs Vokalensemble och Naxos i ett gränslöst samarbete

Musiken på SÁPMI har tillkommit i ett nära samarbete mellan de samiska artisterna Frode Fjellheim, Katarina Barruk, Johan Märak och Erik Westbergs Vokalensemble. SÁPMI är inspelad på Studio Acusticum och datum för skivsläpp är den 27 maj.

“Den akustiska miljön i Studio Acusticum är helt enkelt i världsklass” säger Erik Westberg om varför man förlägger sina skivinspelningar i Piteås konserthus, Studio Acusticum.

Medverkande på SÁPMI är förutom Erik Westbergs Vokalensemble, kompositör Frode Fjellheim, känd för bl. a inledningstemat i Disneyfilmen Frost och för sitt band Transjoik. På skivan kan ni höra den filmiska A Sister from the North och Mov aalhtere vaerine tjuavka (Mitt altare är fjället som skiner). Jan Sandström, känd kompositör som skapat ett flertal körverk utifrån jojken som uttrycksmedel, bland annat den rytmiskt laddade Jiegŋáffo, baserad på en jojk av Johan Märak samt Suv Dehte (På grund av henne)ett tresatsigt verk där Katarina Barruk berör lyssnaren med sin personliga röst och uttryck. Kristin Boussard har tonsatt texter av flera samiska poeter, de yngsta endast åtta år gamla. Hennes tonsättning av Min Eallin handlar om de som väljer att lämna livet som same och en rädsla att glömma sitt ursprung. Mia Makaroff skriver själv om sitt verk Spes (Hopp) så
här: ”Texten från Predikaren förklarar hur ödmjukhet och vishet förändrar en människa: hennes ansikte mjuknar och hon är inte längre stelbent eller våldsam. Denna ödmjukhet och förståelse är nyckeln till hopp för mänskligheten.”

”Extra roligt är det att släppa musik som speglar vår mångkulturella region och som lyfter en av våra nationella minoriteter ” säger konserthuschef Roger Norén

I det texthäfte som medföljer cd:n finns sångtexter, verkkommentarer och biografier över de medverkande på både engelska och nordsamiska.

”Studio Acusticums goda akustik, som dessutom är föränderlig efter produktionernas önskemål, och lokalens tekniska nivå gör att det finns ett intresse för samverkan både från skivbolagen och dess artister” säger tekniskt ansvarige Lars Johansson.

Studio Acusticum har under egen label, Studio Acusticum Records tidigare givit ut ett 40-tal skivinspelningar i samverkan med olika skivbolag såsom BIS och NAXOS.

Tidigare skivreleaser Studio Acusticum Records hittar ni här:


För information kontakta:

Erik Westberg, dirigent 
erik.westberg@ltu.se 
Tel: 070-516 26 25

Ljudfil för exklusiv förhandslyssning och att spela upp i radio innan skivrelease finns att tillgå om så önskas enligt överenskommelse.

SÁPMI
Rájáheapme – Gränslöst – Boundless

Författare: Piteå Science Park

Detta inlägg finns i sin helhet på Piteå Science Park – Aktuellt hemsida.

Källa: Piteå Science Park, Piteå

Inlägget SÁPMI – Studio Acusticum, Erik Westbergs Vokalensemble och Naxos i ett gränslöst samarbete dök först upp på Piteå Gratistidning.

 Detta inlägg finns i sin helhet på Piteå Gratistidning - Näringsliv hemsida http://pitea.gratistidning.com/